Чому скандал навколо КСУ закінчиться так само швидко, як і почався

31 жовтня 2020, 06:57
Рішення КСУ - це не той привід, яким можна розгойдати ситуацію.
Конституційний суд
Конституційний суд / УНІАН

Свого часу в Україні, за часів президентства Леоніда Кучми, довго не створювався Конституційний суд. Тоді це зволікання пояснювалася тим, що рішення суду доведеться виконувати, тому поки і без нього можна обійтися.

Володимир Зеленський - перший президент-юрист за освітою, який нічого не розуміє в юриспруденції, на відміну від партійного діяча Кучми. Він діє за політичними "забаганками". Наприклад, захотів розпустити Верховну Раду, що теж було абсолютно незаконно, і в підсумку її розпустив. Історія з розпуском КСУ - також його політична "забаганка", але визначається якоюсь політичною доцільністю для Заходу.

За всю історію України такі речі відбувалися і не раз. Суть у тому, що більшість ключових рішень в країні є неконституційними. Так було і з вигнанням Януковича, і з приходом до влади Турчинова і зі звільненням з в'язниці Тимошенко. Те ж саме відбувається з купою законів, які приймалися в парламенті за допомогою кнопкодавства – вони теж незаконні і неконституційні з правової точки зору, але політично доцільні.

відео дня

читайте такожЯк Зеленський поламав плани опозиціїСаме ця політична доцільність нам і прощається цивілізованим світом - ми робимо перехід з радянської системи (який сильно затягнувся) в цивілізовану і на цьому стику як би допускаються політично доцільні рішення і всякі Венеційські комісії цього нібито не помічають.

Як мав би вчинити Зеленський? Продовжити виступати в 95 кварталі. Це було б найбільш правильним його рішенням. Всі інші рішення, з моменту балотування в президенти і до сьогоднішнього дня, є помилковими, так як нормальний керівник ніколи б не допустив такої ситуації.

Рішення КСУ є юридично обґрунтованим, (хоча і не бездоганним), але політично воно абсолютно згубне для України. Це те, що дестабілізує ситуацію всередині і навколо країни. Але у нас ніколи нічого не відбувається саме по собі. І таке, очевидно скандальне рішення суду (в якому сидять недурні люди, які не хочуть втратити свою зарплату в 380-450 окладів), стало наслідком того, що судді побачили слабку владу президента.

Тому вони прийняли таке рішення, а порадили їм це ті, кому вигідна дестабілізація загальнополітичної ситуації. Тим, хто хоче запустити парламентські вибори, створити парламентську республіку, при якій парламент і Кабмін працюватимуть у своєму ключі, а Зеленського - глашатаєм в Офісі президента, на якого ніхто не звертатиме уваги.

І це вигідно лише двом політсилам - ОПЗЖ і ЄС, що б ті не заявляли, оскільки з урахуванням давнього знайомства Медведчука і Порошенка, які все життя були партнерами (хоч вголос цього і не скажуть), ці дві політсили взаємодіють, займаючи при цьому вкрай проєвропейські і вкрай проросійські позиції. Саме їм вигідно розхитати ситуацію в країні і спробувати домогтися своїх цілей.

читайте такожУкраїна остаточно перетворилася на " бананову республіку"Однак рішення КСУ - це не той привід, яким можна розгойдати ситуацію. Він серйозний з точки зору зовнішньої політики, але не внутрішньої. Людей більше хвилюють економічні моменти, пов'язані з ковідом, відсутністю соцвиплат або тарифами. Тому, оскільки Зеленський налаштований рішуче, скоро і привід для протестів, зникне так само швидко, як і з'явився.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти