Чому Росія не поспішає вирішувати водну проблему в Криму

19 лютого 2021, 06:54
Подача води в Крим-дуже енергоємний і дорогий проект, який Росії самій не реалізувати.
Крим вода
Україна зібралася будувати нову дамбу в Крим / УНІАН

Представник президента України в АР Крим Антон Кориневич повідомив про плани влади з будівництва дамби на півдні Північно-Кримського каналу, за допомогою якої Україна зможе виключити подачу води в анексований Росією Крим.

По-перше, в Криму вже є дві дамби – одна стаціонарна, і ще одна – з мішків, яку побудували ще в 2014 році. Головне пояснення будівництва нової дамби в забезпеченні іригації в Херсонській області, де від нестачі води дійсно страждають кілька районів.

Теоретично, її доведеться будувати в безпосередній близькості з окупованим Кримом у зв'язку з тим, що тимчасова дамба перекрила доступ до води для фермерів. Тому будувати її треба, але треба розуміти і те, що кримські диверсанти спокійно перетинають Сиваш і підірвати її в потрібний момент їм проблем не складе, після чого вода знову піде в Крим як ні в чому не бувало.

відео дня

читайте такожВ окупованому Криму нахабно відповіли на плани Києва залишити півострів без водиЩо стосується істерик в РФ щодо будівництва, то вони цілком зрозумілі, оскільки Росія не може вирішити проблему нестачі води ось уже 7 років. Зараз це пов'язано з тим, що чиновникам потрібно звітувати перед Путіним, тому що на вирішення проблеми були списані вже мільярди рублів, але так нічого і не зробили. Займається цим віце-прем'єр Марат Хуснуллін, який протягом останнього року дає вже стандартну обіцянку про те, що проблем з водою в Криму не буде (що, зрозуміло, повна брехня).

Зараз в РФ вирішили піти найдорожчим шляхом - побудувати в селищі Миколаївка під Сімферополем 30-кілометровий опріснювач морської води. У Росії, що вони самі підтверджують, таких технологій немає. Тому тут виникає два питання:

  1. Як вони будуть завозити закордонне обладнання на санкційну територію, і хто погодиться з цим допомогти, адже після скандалу з Siemens, які постачали газові турбіни на півострів, мало хто захоче потрапити під американські санкції;
  2. Звідки вони братимуть електроенергію. Опріснення води - дуже енергоємний процес і тих потужностей, які РФ побудувала в Севастополі і Сімферополі, для цього не вистачить. Відповідно, їм знову доведеться будувати нові потужності, а це питання півтора-двох років.

Чи можуть вони побудувати опріснювач? Так, незважаючи на величезну кількість проблем і дорогу вартість води після опріснення. Але це займе часу і великих вкладень. А будувати звичайний водопровід з материкової Росії не вийде, бо в Краснодарському краї, найближчому до Криму через Керченську протоку, у самих дефіцит води 40%. Іншими словами, це теж не варіант.

Тому, я переконаний, що Росія нічого не робить тільки тому, що досі розраховує на те, що їй вдасться домовитися з українським урядом про відновлення подачі води з Дніпра.

Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії BertaCommunications, співзасновник Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти