Напад Росії на Україну з моря вже не врятує Крим від посухи

8 вересня 2020, 09:26
Навіть якщо Росія і планує напад в Херсонській області, щоб отримати доступ до води для Криму, в цьому році це їй вже не допоможе.
Крим, російські військові
Засуха в Криму спровокована російськими військовими навчаннями / function.mil.ru

Через посуху в Криму про можливий напад Росії з моря в Херсонській області протягом цього року послідовно заявляли високі чиновники Міноборони і МЗС України. І з урахуванням підвищеної уваги держави до цих проблем - за останні три місяці президент кілька разів відвідував райони, близькі до лінії розмежування з Кримом, в цих же районах проводяться навчання різних українських спецслужб - схоже, що влада України готується до найгіршого сценарію.

Але ступінь імовірності такого сценарію обумовлена комплексом причин. Наприклад, зараз ми бачимо серйозну ситуацію в Білорусі, якої росіяни в такому форматі навряд чи очікували. Тому більшість сил РФ спрямовані на північного сусіда і спробу гібридної окупації Білорусі - як мінімум, сприянню чинного президента Лукашенка по збереженню ним влади. З іншого боку, Росія продовжує готуватися до масштабних навчань Кавказ-2020, які пройдуть у вересні і під виглядом таких навчань РФ часто проводить агресивні дії відносно своїх сусідів (як, наприклад, це було із Грузією у 2008 році).

читайте такожПодають воду два рази в день: у Криму посилюється посуха Росія допустила в Криму купу системних прорахунків, які вже не може повернути назад і навіть захоплення Північно-Кримського каналу їх не усуне. Тому якщо навіть допустити найгірший сценарій, тобто шляхом якихось заходів, погроз і диверсій Росія отримає доступ до Північно-Кримського каналу зараз, це не рятує ситуації у цьому році, бо канал ще потрібно буде наповнити, а на це потрібен певний час.

відео дня

Наприклад, той же Сімферополь мало залежить від наявності води в каналах. Він більше залежить від гірських сховищ, які Росія вгробила за останні 6 років в силу постійних військових навчань на півострові. Ці ж 6 років Росія не тільки не чинила трубопроводи Сімферополя, а й збільшила населення міста за час окупації, так як перевезла туди близько 100 тисяч співробітників окупаційного апарату і не розрахувала можливості агломерації і доставки води до жителів міста.

Борис Бабін , колишній постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим, юрист-міжнародник, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти