Чому ЄС не зміг інтегрувати Україну

31 січня 2021, 07:04
Зараз, після семи років з перемоги Євромайдану, можна вже виразно констатувати, що рух України в Європу практично застопорився.
Україна ЄС
Євросоюз залишив спроби інтегрувати Україну

Розірвавши економічні відносини з країнами СНД, Україна не змогла інтегрувати свою економіку в ЄС і, як результат, 51% населення знаходиться за межею бідності, бюджет повністю залежить від західних кредитів, інвестицій немає, спостерігається деградація державного управління, в країні йде гуманітарна громадянська війна.

Рівень життя такий низький, що почали загострюватися всі соціальні виразки: злочинність, наркоманія, пияцтво, проституція, корупція, силове свавілля і т.д. по суті Україна в нинішньому стані являє собою класичну державу failed state, від якої всі намагаються триматися подалі.

І що найнеприємніше - попереду безпросвітне майбутнє, тому що Європа, по суті, припинила свої зусилля щодо Євроінтеграції України і натякає, що їй непогано було б налагодити відносини з Росією. А самі українці не здатні змінити свою долю на краще, бо відмовляються створювати сучасні політичні партії, і продовжують голосувати за олігархічні проекти.

відео дня

читайте такожУкраїна приречена бути майданчиком боротьби між Заходом і Росією

Але чому, справді, ЄС, який активно стимулював бунти і допомагав скидати владу Януковича, виявився безпорадним і зараз, по суті, зрадив Україну, відмовив їй в інтеграції в ЄС і НАТО? Справа в тому, що, приймаючи рішення про втягування України в свою орбіту впливу, ЄС до кінця не розумів наступні труднощі. А саме:

  1. Україна для Росії - це "питання життя чи смерті", тому Європа має бути морально готова до найрішучішої боротьби за Україну, аж до війни. Однак, вже в середині 2015 р. стало цілком очевидно, що Європа виявилася повністю безсилою проти жорсткої реакції Росії на підписання Угоди про асоціацію і, по суті, залишила Україну один на один з Путіним. Росія була і є найбільш зацікавленим і найбільш мотивований гравцем, тому що не може собі дозволити програти Україну, а у Європи такої сильної мотивації немає.
  2. Порятунок економіки України потребуватиме величезних інвестицій з боку Європи і широкомасштабної допомоги в усіх напрямках. Економіка України після розриву економічних відносин з Росією, дійсно, розвалилася, але Європа відмовилася реалізовувати "план Маршала" для України, запропонувавши їй виплутуватися з боргової ями самостійно і обмежилася чисто символічними кредитами.
  3. Українська політична еліта, яка не володіє державницьким інстинктом, тотально корумпована і внутрішньо завжди готова знову повернутися під вплив Росії, якщо це дасть їй можливість продовжувати безкарно збагачуватися за рахунок громадян.
  4. Вкрай низький рівень політичної культури більшої частини українського суспільства і його нездатність з цієї причини чинити тиск на свою політичну еліту.
  5. Гуманітарний розкол України.
  6. Домінування в Україні селянської традиційної моральності, яка чужа європейській концепції прав людини, індивідуалізму та лібералізму.

Європа не розуміла всю серйозність проблеми, коли вирішила підтримати бунтуючий народ на Майдані. Європейські чиновники діяли не раціонально, а емоційно. Верх взяло бажання показово покарати Януковича за його "кидок" Європи. Але зіткнувшись з дрімучою українською елітою, з політично неосвіченим і пасивним населенням, а також з жорсткою реакцією Росії, готової реально воювати за Україну, Європа, як я і прогнозував, швидко відступила.

читайте такожЛюбитель Росії і адепт Шредера: хто такий Армін Лаше і чого чекати Україні

Тепер уже абсолютно ясно, що ні воювати за Україну, ні надавати їй істотну економічну допомогу, ні постачати зброю Європа не буде. Для українців жорстокий урок. Пора знімати рожеві окуляри і навчитися приймати реалії адекватно.

До речі, якщо українці, схоже, поки що нічого не зрозуміли, то європейці з українського кейсу зробили для себе висновки і відмовилися втручатися в білоруські справи. По суті, європейці визнали марність, безперспективність і небезпечність своїх зусиль з євроінтеграції колишніх частин Російської імперії.

Що називається "не в коня корм".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти