Це катастрофа: чому Україні не можна дозволяти експорт лісу

23 березня 2021, 11:22
Наслідки для України будуть плачевними, адже кожна подібна поступка ціною власних інтересів знижує рейтинг поваги до нас як до держави.
ліс-кругляк, деревина
В Україні пропонують скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка до ЄС / УНІАН

Законопроект, що скасовує заборону на експорт лісу-кругляка абсолютно лобістський. На дозволі вивезення деревини наживаються безліч європейських бізнесів у Європі, хоч у ЄС і мають у законодавстві заборону на використання і покупку нелегально ввезеної сировини (а наш ліс-кругляк на 90% вивозиться нелегально, в кращому випадку – під виглядом лісопиломатеріалів). Тобто європейці вчать нас моралі, але самі закривають на це очі і купують наш ліс, бо дешево.

Другий момент у тому, що експорт лісу (поряд з тютюновими виробами та іншим) – одне із серйозних джерел тіньового доходу, який нинішня влада використовує для підтримки своїх політичних цілей. І в цьому випадку мотиви влади і Заходу, до якого ми зараз уважно прислухаємося, збігаються. Тому що з одного боку, європейці постійно включають в тій чи іншій формі вимогу скасування заборони вивезення лісу-кругляка в свої економічні програми як умова видачі нам чергових траншей, а з іншого – це вигідно нашій владі, щоб пішов тіньовий потік. Адже якщо дозволять офіційно вивозити якусь частину, то неофіційно ліс будуть вивозити удвічі, а то й утричі більше.

читайте такожРубати карпатський ліс на продаж-Це все одно, що топити піч гривнямиУ нинішніх умовах мораторій, на жаль, цілком імовірно можуть скасувати. Але період попередньої влади показав, що суспільство змирилося з тим, що ліс вивозять, а тому і зараз, якщо мораторій скасують, то навряд чи суспільство стане проти цього протестувати. Є більш гарячі точки для протестів - суспільству ближча ситуація з комунальними тарифами, ніж із лісом. Тим більше, що в західних областях України я готовий припустити, навпаки, можливі протести проти заборони вивезення лісу, адже частина цих областей, в основному - на Закарпатті, якраз за рахунок цього і живе. Тому якщо влада ухвалить закон і таким чином спробує припинити контрабанду, то вони позбудуться джерела доходу.

відео дня

Однак наслідки для України від скасування мораторію все ж будуть, адже кожна подібна поступка власними інтересами знижує рейтинг поваги до нас як до держави. Тому що так ми знижуємо рівень своєї самооцінки і до нас починають ставитися більш байдуже, не слухаючи нас, наприклад, в питаннях Криму або Донбасу.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти