Пливемо на човні у шторм: Україні потрібно готуватися до зростання смертності

13 березня 2021, 06:56оновлено 16 березня 2021, 21:09
Нова хвиля, викликана британським штамом, загрожує Україні великою кількістю смертей.
Коронавірус
Новий локдаун через новий штам може збільшити кількість смертей / Reuters

У питанні введення нового локдауну орієнтуватися треба не на щоденні цифри захворюваності або видужалих, а на число госпіталізацій як більш об'єктивний критерій, який відображає кількість нових важких випадків. І судячи зі зростання цієї цифри в останні дні, ситуація в Україні більш ніж критична.

Нагадаємо, що пік першої хвилі, яка по суті почалася з серпня минулого року, в Україні почався в листопаді. Далі без вакцинації і при локдауні вихідного дня, який був, м'яко кажучи, ні про що, захворюваність знизилася, але тільки тому, що в цей період більшість сприйнятливих до коронавірусу людей вже перехворіли.

Що могло спровокувати новий підйом? По-перше, похід дітей до школи після новорічних свят. Тому що ми живемо не в Європі – у нас дітей возять на навчання громадським транспортом, а в квартирах живуть кілька поколінь.

відео дня

Але більш вагому роль в цьому зіграв британський штам, який вже охопив всю Північну і Східну Європу. Про нього вже відомо, що він мінімум удвічі більш заразний і в півтора рази – більш смертельний. Якби ми закрили кордони, не відкривали курорти, це могло б затримати поширення цього штаму. Але оскільки цього не сталося, ми зараз пожинаємо плоди.

Тому можливо, що зараз пік захворюваності після локдауну, про який говорить влада, дійсно припаде на березень - квітень або навіть пізніше. І очевидно, що ця хвиля, яка точно буде сильніше, ніж осіння, спаде тільки до літа, адже люди до того часу стануть більше проводити часу на відкритому повітрі. Але однозначно в цю хвилю перехворіє значна кількість тих, хто не хворів раніше.

читайте такожЧому в Кабміні заговорили про локдаун і коли введутьВарто зауважити, що в Україні не було жорсткого карантину навіть у березні 2020 року, який здатний був би зменшити нові випадки. Біда будь-якого локдауну в тому, що як тільки його починають послаблювати, відразу відбувається зростання захворюваності. Тому в розвинених країнах була прийнята стратегія, за якої вони оголошували жорсткий карантин і вакцинували людей отриманою вакциною.

Наприклад, Ізраїлю і Британії вдалося збити хвилю коронавірусу, можливо, за рахунок масової вакцинації (але стверджувати стовідсотково, що справа тільки в ній, не можна). В Україні ж вакцинація з такими її темпами, недовірою людей вакцині і з тим, що вакцина була привезена із запізненням, досягти уповільнення не вдасться, бо для нас модель західних країн нереалістична. Та й локдаун, чесно кажучи, нас не особливо врятує. Здебільшого тому, що люди на нього не погодяться, оскільки не захочуть сидіти вдома без грошей (за що їх можна зрозуміти).

Зараз ми пливемо на човні в шторм. І тому Україні потрібно готуватися до великої кількості смертей.

Ліжка з киснем вже закінчуються в частині областей, лікарні вже переповнені і це ще не кінець. Крім цього, не вистачає медичного персоналу. А згідно західній науці, саме цей фактор збільшує летальність, бо людям не можуть забезпечити лікування. І диво-ліків від цього не існує.

Тому владі потрібно закочувати рукави, штовхати місцеву владу, а не просто сидіти і чекати, що унікальна медреформа від минулої каденції вирішить всі проблеми за них.

Катерина Амосова, лікар-кардіолог, доктор медичних наук, професор, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти