Запровадження локдауну доведе Україну до голодних бунтів

28 листопада 2020, 06:54оновлено 28 листопада 2020, 08:09
Варіанту того, як мінімізувати втрати для економіки в разі локдауну, сьогодні не існує.
карантин, маска
Карантин не врятує економіку, а ще більше її доб'є / УНІАН

Варіантів того, як мінімізувати втрати для економіки у випадку локдауна, сьогодні не існує. Вона вже знаходиться в стані колапсу. На це вказує відсутність надходжень, достатніх для виконання видатків держбюджету – у казначействі практично немає грошей для того, щоб підтримувати режим фінансування.

Пенсійний фонд теж в основному фінансується з держбюджету і за рахунок запозичень. Останнє розміщення внутрішніх облігацій на 16 мільярдів відбулося буквально днями і за рахунок рефінансування Нацбанком комерційних банків. Тому можна припустити, що саме за допомогою цих грошей здійснюється покупка внутрішніх і боргових облігацій Мінфіну. Грошей від МВФ не буде, від ЄС – теж, розмістити зовнішні облігації також не видається можливим, оскільки це доведеться робити під великі відсотки і обслуговувати їх потім буде неможливо.

Тому фактично Україна - банкрут і, якщо влада введе локдаун, то вони до кінця доб'ють економіку в цьому році, бо все зупиниться.

відео дня

Крім того, невідомий стан місцевих фінансів - влада після виборів змінилася, прийшли багато нових мерів, нові місцеві ради, і їм теж зараз потрібно формувати обласні та міські бюджети. Цим ще ніхто не займався, бо досі не зверстаний бюджет всієї країни. До слова, я не впевнений, що самі міста погодяться вводити у себе локдаун, адже тоді в містах просто почнуться голодування і необхідно буде вводити карткову систему, як у 90-х.

читайте такожКарантин на новорічні свята-повна нісенітницяКарантин - це марний шлях. Якщо локдаун введуть вже з наступного тижня, він, з точки зору зменшення захворюваності, нічого не дасть, бо епідемію цим не зупинити. Тим більше, що епідемія визначається не тільки ковідом – в Україні і без нього достатньо різних респіраторних захворювань, які щорічно в цей час загострюються. Звичайно, під час ковіду необхідне більше забезпечення стаціонарного режиму для людей. Тому потрібен не карантин, а перепрофілювання лікарень. Але і з цим у нас виникнуть проблеми через брак лікарів, так як сфера охорони здоров'я задовго до коронавірусу була зруйнована попереднім режимом.

Якщо введуть локдаун, то економіка остаточно впаде. Як наслідок, буде соціальне повстання, революція. Таке вже було на початку XX століття, під час "іспанки" і до цього все йде і зараз. І нинішньої революції тоді вже буде не уникнути.

Тому не можна вводити ніяких локдаунів, потрібно діяти іншими методами. Але цей уряд не розуміє, як це зробити – ні Шмигаль, ні Степанов, ні всі інші просто не здатні цим займатися. Вони просто сліпо копіюють китайські заходи, які для нас неприйнятні і для яких у нас немає ресурсу, який є у самого Китаю.

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, політолог і економіст, спеціально для головреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти