Чи потрібен Україні жорсткий локдаун з 8 січня

7 січня 2021, 06:54
Досвід Європи та США свідчить про те, що після свят відбувається суттєве зростання кількості хворих на Covid-19.
Не зважаючи на тенденцію до зменшення захворюваності на Covid-19, локдаун із 8 січня в Україні потрібен / УНІАН
Не зважаючи на тенденцію до зменшення захворюваності на Covid-19, локдаун із 8 січня в Україні потрібен / УНІАН

Прогнози про те, як складатиметься далі епідемічна ситуація в Україні, і чи є доцільність у запровадженні локдауну з 8 січня і до кінця місяця, робити складно. Адже у нас немає повноцінної статистики щодо захворюваності на коронавірус в країні, а точність і достовірність даних, які подає Міністерство охорони здоров’я України, викликають величезні сумніви.

Досвід США та Європи свідчить про те, що після свят відбувається зростання кількості хворих. У Сполучених Штатах та Канаді після Дня подяки, який там традиційно святкується в останню неділю листопада, зросла кількість випадків захворювання на Covid-19. Це пояснюється тим, що у цей період стрімко збільшилася кількість сімейних контактів, під час яких і відбулася передача вірусу.

На підставі цього факту Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності прогнозував, що в Європі кількість хворих суттєво збільшиться після різдвяних свят, які європейці традиційно відзначають сім’ями, багато спілкуються і контактують. Саме через це більшість урядів європейських країн вирішили запровадити жорсткі обмеження на Різдво та Новий рік.

відео дня

І поки що суттєвого зростання кількості хворих на коронавірус в Європі не спостерігається, окрім окремих країн. Це цілком може бути наслідком того, що на свята був запроваджений жорсткий карантин.

читайте такожУкраїна приречена на постійні локдауниЩо відбудеться з захворюваністю в Україні, зараз однозначно сказати складно. Поки що у нас спостерігається тенденція до зменшення захворюваності. Окрім міста Києва, де стабільно зберігаються високі показники, наприклад, за 5 січня за добу виявлено 931 випадок.

З одного боку, ця тенденція пов’язана зі зменшенням кількості тестувань, а з іншого – є певні докази, що не все так погано, оскільки у нас зменшується і кількість госпіталізованих осіб, тобто щоденних госпіталізацій.

За таких умов, з моєї точки зору, було б правильним, аби уряд запровадив локдаун із 8 січня, як і планувалося, а далі, протягом 8-10 січня, оцінив ситуацію і діяв відповідно. Адже якраз пройде сім днів від новорічних свят, на які українці активно зустрічалися і контактували: якщо не буде тенденції до зростання захворюваності, та не зростатиме кількість госпіталізацій, то на засіданні уряду 13 чи 15 січня можна буде ухвалити рішення про пом’якшення обмежувальних заходів. Це стало б приємним кроком, а такі уряд популістів любить здійснювати.

Втім, на даний момент я боюся робити будь-які прогнози, тому що вони базуються, скоріше, на припущеннях, а не на моделях і фактах.

Володимир Курпіта, лікар-інфекціоніст, епідеміолог, колишній голова Центру громадського здоров'я, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти