"Санта Клаус повернувся в місто": рецензія на фільм "Люта нічка"

4 грудня 2022, 20:07оновлено 5 грудня 2022, 14:14
В українському прокаті йде потужний чорногуморний бойовик про Санта-Клауса і Різдво - "Люта нічка".
Санта Клаус
Девід Харбор у фільмі "Люта нічка" / Universal Pictures

У шикарному особняку в святвечір заради святкування Різдва збирається багате сімейство Лайстоунів. Як і належить, практично всі вони один одного на дух не переносять і всіляко повзають на череві перед владним матріархом Гертрудою (Беверлі д'анджело). Більш-менш людський вигляд зберіг тільки її молодший син (Алекс Хасселл) і його колишня дружина Лінда (Алексіс Лаудер) з донькою, чарівно кучерявою Труді (Ліа Бреді). Раптом їх усіх беруть в заручники найманці на чолі з жорстоким Скруджем (Джон Легуізамо). Але, на їх біду, в будинок якраз прибув Санта Клаус (Девід Харбор) ‒ і вже він-то знає, як правильно потрібно карати неслухняних дівчат і хлопчиків.

Недорого глумитися над сиропними різдвяними фільмами ‒ давня голлівудська традиція (тут можна згадати хоч "Поганого Санту" ‒ де головний герой ставав злочинцем, алко- та сексоголіком). І ось, у грудні 2022 року вийшла "Люта нічка" ‒ ще одна спроба зіграти на цьому полі. Причому режисером покликали норвежця Томмі Віркола, який колись прославився чарівно кривавими комедіями про нацистів "Операція "Мертвий сніг". І фільм він знімає цілком впевнено і чітко, загалом-то, особливо не змінюючи своєму фірмовому стилю.

Але головна удача кіно - це, без сумніву, Девід Харбор. Навряд чи в нинішньому Голлівуді знайшовся б актор, який краще б відіграв роль суворого Санти, любителя прикластися до пляшки і помахати кулаками, ніж це зробив зірка "дуже дивних справ" і недавнього перезапуску "Хеллбоя". Він купається в ролі приблизно так само впевнено, як його персонаж купається в крові поганих хлопців. І це не кажучи вже про те, що фільм рясніє посиланнями на англомовну різдвяну класику ‒ від "Різдвяної пісні в прозі" Діккенса до дилогії "Один вдома".

Санта Клаус

Підсумовуючи-фільм вийшов дуже міцною і потужно збитою "бехою". Всі люди, які росли на відеокасетних бойовиках (та й просто любителі чорногуморних бойовиків) від такого кіно повинні залишитися в повному захваті. Втім, як видно зі зборів в США, де кіно дуже потужно стартувало, такого роду людей як і раніше мільйони.