Хлопці, дівчата, музика, наркотики: рецензія на фільм "Вавилон"

29 січня 2023, 23:37оновлено 31 січня 2023, 13:06
В українському прокаті йде мегаломанський проект режисера "Ла-Ла-Ленда" Деміена Шазела - "Вавилон" з Бредом Піттом і Марго Роббі.

Вавилон
Дієго Кальва та Бред Пітт / Paramount Pictures

У Голлівуді ось-ось почне панувати єралаш від переходу до німого кіно до звукового. На арену виходять амбітний і талановитий "хлопчик на побігеньках" Менні (Дієго Кальва), алкоголічно-наркотична підорва Неллі (Марго Роббі), зірка фільмів "плаща і кинджала" з вусами-щіточками Джек Конрад (Бред Пітт). І їх долі драматично пройдуть через епоху на тлі оргій, наркотиків і зламаних доль.

Дем'єн Шазел кілька років з "Ла-Ла-Лендом" раптово зірвав повний куш і оберемок "Оскарів" (не кажучи вже про те, що вдихнув нове життя в напівмертвий жанр мюзиклу). А в Голлівуді це автоматично означає - в найближчі роки режисер отримає можливості реалізовувати свої ідеї ‒ аж до самих неочевидних. Рівно так і сталося з "Вавилоном". Його Шазел задумав багато років тому. І деякі ідеї з нього проросли і дали хороший урожай в "Ла-Ла-Ленді". Але отримавши в своє розпорядження 80 млн доларів, режисер вирішив розвернутися на повну котушку. І навіть, таке відчуття, вирішив переплюнути на поле разлюлі-кіновампуки в лас-вегаському стилі визнаного майстра жанру База Лурманна (всіх, хто цікавиться відсилаємо до фільму про Елвіса Преслі).

Фільм Шазелла наскільки ж гарний і блискучий, настільки ж надлишковий (Шазел зняв кінополотно, яке за хронометражем лише трохи поступається недавньому мегаблокбастеру "Аватару 2"). Видно, що режисер дуже любити той самий арзхаїчний Голлівуд і щосили намагається поділитися з цією любов'ю з глядачами. Але виходить у нього, на жаль, через раз ‒ сюжет постійно збивається на переказ якихось паскудних байок і анекдотів з 20-30-х років. Хіба що присмаченим пристойним саундтреком (хоча, знову ж таки, деякі мелодії неприкрито натякають на "Ла-Ла-Ленд" - що зрозуміло, музику робив постійний напарник Шазелла Джастін Гурвіц). Актори працюють з усіх сил. Найкраще виходить у Кальва (як амбітного новачка) і у Пітта (якому, зі зрозумілих причин, роль нудьгуючої зірки чудово знайома). А Марго Роббі просто шкода - її зовнішні дані так безсовісно не експлуатували з часів "Вовка з Уолл-стріт".

Вавилон

Підсумовуючи - фільм Шазела схожий на реального динозавра. Величезний, красивий, потужний ‒ але в сучасних умовах не дуже життєздатний. І рекомендується або для фанатів режисера, або просто людям, для яких голлівудське кіно описується старою фразою: "Ой, мама, шику дам."