StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чим обробити дерева навесні: копійчаний засіб гарантує багатий урожай

29 березня 2024, 20:12оновлено 1 квітня, 13:22
Коли треба обприскувати плодові дерева навесні - обробка саду навесні.
сад
Коли навесні обприскувати дерева мідним купоросом / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/JerzyGorecki, Pixabay/staszwizg

Навесні обробка саду є однією з найвідповідальніших і найнапруженіших процедур. І це не дивно, адже весняна обробка саду є важливим етапом у догляді за рослинами та забезпеченні їхнього здоров'я і плодоношення. Під час догляду за деревами обов'язково слід захистити плодові насадження від зимуючих шкідників, що накопичилися протягом минулорічної вегетації.

Варто не забувати про те, що весняні роботи із захисту плодових дерев у саду рекомендується вести до розпускання бруньок. Важливі рекомендації садівникам дають фахівці Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Читайте наш матеріал "Кущі ломитимуться від плодів: прикмети для хорошого врожаю".

відео дня

Чим обробити сад навесні від хвороб і шкідників

Насамперед слід закінчити обрізку дерев. Ця процедура має важливе значення під час боротьби зі шкідниками, які зимують на гілках дерев. Крім обрізки навесні також зачищають, збирають і знищують стару відмерлу кору, замазують садовим варом тріщини, морозобоїни, дупла, де також зимують шкідники.

Садівникам нагадують про те, що обов'язково потрібно збирати і знищувати опале листя, бур'яни, де можуть ховатися збудники хвороб. Водночас розпушування ґрунту при стовбурових колах на глибину 15-20 см знищує личинок пильщиків, що перезимували, і частину популяції яблуневої та грушевої плодожерок.

Фахівці зазначають, що останніми роками прохолодна, затяжна весна з різкими коливаннями денних і нічних температур повітря, частими опадами, туманами, росами сприяла розвитку грибкових захворювань плодових насаджень. Тому необхідно приділяти увагу захисту плодових культур від збудників хвороб до розпускання бруньок з урахуванням спектра основних хвороб у попередньому році.

Що відомо про захист плодових дерев

Захист насаджень від хвороб і шкідників сприяє помітному підвищенню врожайності плодових дерев. Рівень рентабельності при цьому підвищується на третину. Комбіноване застосування та чергування при обприскуваннях за фенопрогнозною системою, з урахуванням небезпеки тих чи інших хвороб і шкідників, забезпечує надійний захист плодових дерев від комплексу шкідливих організмів, повідомляє Національна академія аграрних наук України.

Коли треба обприскувати плодові дерева навесні

Із хімічних засобів захисту рослин у цей період, до розпускання бруньок є ефективним препарат Бордо МК. Він дозволений до використання на присадибних ділянках проти таких хвороб, як:

  • парша;
  • іржа;
  • борошниста роса;
  • септоріоз;
  • моніліоз;
  • бактеріальний рак.

Садівникам рекомендують з метою запобігання розвитку хвороб плодових дерев до появи бруньок або на початковій стадії росту обприскувати 3% бордоською рідиною (300 г мідного купоросу + 300-400 г свіжогашеного вапна/10 л води).

Порядок дій:

  • Мідний купорос розчиняють у теплій воді в емальованій ємності;
  • Обробку проводять із розрахунку 2 л на молоде дерево (до 6 років), не більше 10 л на плодоносне дерево;
  • Об'єм розчину 1,0 і 1,5 л на кущі аґрусу і смородини, відповідно 2,0 л на 10 кущів малини, 1,5 л на 10 м2 винограду.

Увага! Під час роботи з пестицидами та агрохімікатами суворо дотримуйтесь правил безпеки та рекомендацій виробників.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти