StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Смак стане жахливим: на яких дровах категорично не можна робити шашлик

25 квітня 2024, 18:11оновлено 26 квітня, 10:33
780
Вважається, що головним аспектом для приготування шашлику є вибір м'яса та маринаду, однак не лише це. Главред з'ясував, як правильно обрати дрова для шашлику.
Смак стане жахливим: на яких дровах категорично не можна робити шашлик
На яких дровах категорично не можна робити шашлик - як вибрати дрова / Колаж Главред, фото: УНІАН

Період шашликів в Україні зазвичай припадає на весняно-літній сезон, коли погода стає теплішою і стають можливі відкриті вогнища для готування. Зазвичай це від середини травня до вересня. Шашлик — це традиційне м'ясне блюдо, яке готується на вогнищі або грилі. Однак, на жаль, люди дуже багато приділяють саме вибору м'яса, маринаду і дуже мало приділяють паливу, на якому це м'ясо будуть готувати. Про те, як вибрати дрова для шашлику розповів в ефірі "Сніданку з 1+1" хімік Гліб Репіч.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про різні секрети ві способи приготування шашлика, рекомендуємо наш матеріал: Для чого додають вино в шашлик: феєричний трюк здивує наповал всіх кулінарів.

Як обирати дрова для шашлику

За його словами, дрова – це найбільше універсальне пальне, яке потрібно обирати за двома критеріями:

  • дрова повинні давати багато жару;
  • давати мінімум неприємного запаху, кіптявий, щоб не псувати смак нашого шашлику.

Дрова із яких твердих порід дерев підійдуть для шашлику

Хімік наголошує, що перш за все - це дрова дуба або букові.

"Такі дрова дають багато жару і дають мінімум неприємного запаху. Також добре підходить береза, липа та інші тверді листяні породи", - вказує він.

Дрова із яких фруктових дерев підійдуть для шашлику

Перевага фруктових дерева, таких як яблуня або вишня в тому, що дрова з них дають гарний жар та надають шашлику неповторного аромату.

"Це їх особлива фішка. Хоча тут можна зауважити, що далеко не всім людям цей аромат подобається. Це діло смаку. Але це теж гарний варіант", - додає Гліб Репіч.

На яких дровах не варто смажити шашлик

Крім того, він назвав дрова, які взагалі не варто використовувати для приготування шашлику. Мова йде про дрова з хвойних порід дерев.

"Чому? Тому що у сосні міститься багато смоли. І при згорянні ця смола утворює багато кіптяви і неприємного запаху. Тобто, ваш шашлик буде мати неприємний смак і буде вкритий кіптявою. Я думаю, що це таке враження, ніби він приготований на автомобільних скатах", - наголошує експерт.

На що слід звернути увагу при виборі дров

Хімік зазначає, що при виборі дров слід звернути увагу на 3 наступні моменти.

Який має бути розмір дров для шашлику

За його словами, дрова повинні бути великі, тому що розмір має значення.

"Оптимальний розмір – це 10-15 см в діаметрі. Це ідеальний розмір дров за розміром. Чому? Тому що великі дрова дають багато жару. Багато жару ми зможемо приготувати більше м'яса. Це ідеальне поліно. А ось маленькі дрова – це розпалка. Вони дуже тонкі, їм легко розпалити багато, але смажити на них не вийде", - робить висновок Гліб Репіч.

Чи повинна бути кора на дровах для шашлику

Наголошується, що дрова для шашлику повинні бути без кори.

"Кора швидко згоряє і утворює багато попелу. Попіл розноситься вітром, потрапляє на наш шашлик. Ось, наприклад, я можу з'їсти шашлики з попелом, але деяким людям це не подобається. Тому краще обирати дрова без кори", - акцентує він.

Чи можна на шашлик брати трухляві і гнилі дрова

Хімік Гліб Репіч вказує на те, що такі дрова згорають, дають багато диму і дають мінімум жару.

"Як перевірити? Нормальні дрова – вони тверді, а трухляві або гнилі можна легко розщепити нігтями. Такі дрова не беремо. Крім того, дрова мають бути сухі. Як відрізнити? Дивимося на зріз дерева. В сухому дереві будуть присутні тріщини", - додає він.

Дивіться відео про те, як правильно обрати дрова для шашлику в магазині:

Чим можна замінити дрова для шашлику

На думку експерта, альтернативою для дров є деревне вугілля.

"Для його виготовлення дрова подрібнюють до потрібного розміру, закладають спеціальну піч, а там без доступу повітря нагрівають. Деревина, тобто целюлоза, з якої складається деревина, розкладається, леткі продукти розкладу вилітають і залишається пориста речовина", - говорить Гліб Репіч.

Чим деревне вугілля краще за дрова

Перевага деревного вугілля над дровами є в тому, що це і є той жар, на якому готується шашлик.

Тобто не треба чекати, доки перегорить багато дров. Можна одразу насипати, підпалювати і готувати. Це якщо ми швидко хочемо приготувати шашлик.

Як вибрати деревне вугілля

При виборі деревного вугілля перш за все, слід звернути увагу на його розмір, зазначає Гліб Репіч.

"Розмір треба вибрати, щоб воно було з кулак. Маленьке вугілля - воно не економічне, воно швидко згоряє, ви на ньому не зможете приготувати багато м'яса", - резюмує хімік.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти