StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Солодка та без хімії: як правильно вибрати полуницю - секрет знають не всі

27 травня 2024, 18:06оновлено 28 травня, 16:06
6508
При виборі полуниці в магазині чи на ринку варто звернути увагу на декілька важливих моментів. Главред з'ясував як відрізнити погану полуницю від хорошої.
Солодка та без хімії: як правильно вибрати полуницю - секрет знають не всі
Як вибрати полуницю без хімії - правила купівлі полуниці / Колаж Главред, фото: УНІАН

Полуниця є однією з найулюбленіших ягід в Україні, особливо в теплий сезон, коли її можна знайти майже на кожному ринку та в магазині. Вона популярна не лише завдяки своєму солодкому смаку, але й завдяки численним корисним властивостям. Про те як правильно вибрати якісну полуницю розповів в ефірі "Суспільного" лікар-епідеміолог Петро Боровець.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як правильно вибрати сезонні фрукти та ягоди, рекомендуємо наш матеріал: Щоб смачна і не отруїтися: як правильно вибрати черешню.

Як вибрати полуницю без хімії

За словами експерта, купуючи полуницю, потрібно поцікавитися у продавця наявність супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість.

Крім того, він не рекомендує купувати полуницю на стихійних ринках.

"Перш за все, потрібно звернути також увагу, де ви хочете придбати цю полуницю. Полуницю не потрібно купляти на якихось стихійних ринках. Якщо купляємо полуницю, ми повинні звернути перш за все на її вигляд. Вигляд полуниці повинен бути натуральний, вона не повинна бути надмірно велика, тому що велика ймовірність того, що в великій полуниці буде багато нітратів. Під час купівлі полуниця має бути звичайного розміру, яскрава. Якщо полуниця середнього розміру, то таким чином буде в ній менша кількість нітратів", - радить Петро Боровець.

Дивіться відео про те, як правильно вибрати полуницю:

Крім того, дієтолог Олександр Кущ радить також звертати увагу на аромат полуниці.

"Вона повинна пахнути. Звісно, аромат полуниці це також показник", - вказує він.

За скільки виростає полуниця на городі

Олександр Кущ в ефірі "Сніданку з 1+1" зазначив, що в середньому полуниця на городі виростає за 44 дні.

"44 дні - це термін від вегетації до утворення плоду. Відповідно, всі ті способи, які пришвидшують ріст рослини - це хімізація. При їх використанні плоди полуниці можуть з'явитись вже за 2 тижні", - робить висновок дієтолог.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Коли найбезпечніше купувати полуницю

Дієтолог вказує, що найбезпечніший сезон для купівлі полуниці це середина червня.

"Хоча я б не узагальнював, тому що якщо хімічно вирощена полуниця плодоносить вже за 2 тижні, то є ймовірність, що недобросовісний продавець буде викладати її на ринок і продавати кожні 2 тижні неякісну полуницю", - попереджає він.

Дивіться відео про те, як вибрати безпечну полуницю:

Чи потрібно мити полуницю після покупки

Епідеміолог Петро Боровець наголошує, що перед вживання полуницю потрібно вимочувати у воді протягом години для того, щоб знизити рівень нітратів.

"Щоб знизити відповідну кількість нітратів, і ми повинні вимочити полуницю. Полуницю ми маємо замочити не менше ніж на годину. Це зменшить кількість нітратів на сімдесят відсотків. Також ми можемо бланшувати, тобто упродовж п'яти хвилин потримати в окропі. Це також суттєво зменшить вміст нітратів у полуниці", - вказує він.

Олександр Кущ висловив аналогічну думку щодо миття полуниці та обробки її окропом.

"Це забезпечить вас від паразитів та різного типу гельмінтів", - додає дієтолог.

Хто такий Олександр Кущ

Кущ Олександр - лікар терапевт, дієтолог, алерголог, фахівець УЗ-діагностики. Проводить консультації за напрямками: дієтологія і реабілітація, становить програми харчування, курирує пацієнтів, тестує, становить рекомендації, розробляє меню тощо. Постійний експерт українських телеканалів у питаннях продуктів та здорового способу життя.

Як зберігати полуницю

Петро Боровець додає, що термін зберігання полуниці в домашніх умовах невеликий. Перша за все через те, що завдяки вмісту нітратів внаслідок довго її зберігання можуть початись процеси бродіння та псування.

"Ці нітрати будуть трансформуватися в більш небезпечні речовини. Тому полуницю не потрібно довго зберігати в холодильнику", - рекомендує експерт.

Оптимальна температура для зберігання полуниці становить від 0 до 2 градусів Цельсія. За таких умов полуниця може зберігатися свіжою до п'яти днів. Якщо потрібно зберегти полуницю на довший термін, її можна заморозити.

Хто такий Петро Боровець

Боровець Петро - лікар-епідеміолог відділу досліджень біологічних факторів "Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти