StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Найнекорисніші для здоров'я: як ніколи не варто готувати яйця

13 квітня 2024, 08:35оновлено 13 квітня, 09:15
У якому вигляді найкраще їсти яйця? Дієтологи кажуть, що у варених більше корисних поживних речовин, а у смаженій яєчні-бовтунці - більше корисних жирів.

Яєчня
У якому вигляді найкраще їсти яйця? / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Яєчня - один із найпопулярніших сніданків практично в кожній сім'ї, оскільки готується ця страва швидко, і в результаті виходить смачною і ситною. Але чи можна щодня їсти смажені яйця та в якому вигляді їх краще приготувати, щоб отримати більше користі для здоров'я.

У чому користь яєць

Яйця містять багато корисних вітамінів і мікроелементів, необхідних для організму людини. Зокрема, яйця є джерелом білка та жиру. Також у них є залізо і цинк, вітаміни A, D, E, K і вітаміни групи B.

відео дня

Яєчний білок менш калорійний та є джерелом білка, який легко засвоюється. Також у ньому містяться вітаміни групи В (В2, В3 і В5).

Єдиний мінус яєць - це те, що цей продукт є алергеном. Вводити в раціон дітей його можна після року. А людям, у яких є непереносимість, потрібно виключити яйця з раціону.

Що краще - варені чи смажені яйця?

Від способу приготування залежатиме калорійність страви та її користь для здоров'я. Те ж саме стосується і яєць.

Багато дієтологів сходяться на думці, що варені яйця корисніші. Яйце проходить термічну обробку, але при цьому зберігає свої поживні речовини. Крім того, для приготування не потрібно додавати олію, що знижує калорійність.

Некруте яйце - ідеальний метод приготування яєць з максимальною користю для здоров'я. Такий продукт буде низькокалорійним плюс у яйці збережеться максимальна кількість вітамінів і мікроелементів. Що довше варяться яйця, то менше зберігається корисних речовин.

Щоб приготувати некруте яйце, потрібно опустити їх у каструлю з киплячою водою на півтори хвилини. У результаті вийде готовий білок і рідкий жовток.

Смажені яйця також можуть бути корисними для здоров'я. Але важливо готувати їх без надмірної кількості олії. Найкраще підійде оливкова або кокосова олія чи олія гхі.

Щоб приготувати яєчню, нагрійте невелику кількість олії в сковороді з антипригарним покриттям на середньому вогні. Розбийте яйця в сковорідку і готуйте 2-3 хвилини, поки білки не схопляться, а жовтки все ще будуть рідкими. Важливо не пересмажити яйця.

Зазначимо також, що у варених яйцях більше корисних поживних речовин, а у смаженій яєчні-бовтунці - більше корисних жирів.

Найнекорисніші для здоров'я - це яйця, запечені в духовці. Якщо їх готувати при 170° протягом 30-40 хвилин, втрачається 45% вітаміну D. Для порівняння, під час смаження або варіння зберігається до 88% вітаміну D.

Скільки яєць можна з'їдати на день

Багатьох цікавить питання, чи можна їсти 3 яйця на день? Дієтологи кажуть, що здоровій людині, у якої немає підвищеного холестерину, можна з'їсти не більше 2-3 яєць на день.

Тим, у кого підвищений холестерин або є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, рекомендується вживати не більше одного яйця 2-3 рази на тиждень.

Що стосується смажених яєць, то їх радять вживати не більше шести на тиждень. При цьому за добу можна з'їсти одразу 2-3 штуки.

Раніше Главред писав, чому яєчню не можна смажити на соняшниковій олії.

Цікаві факти про яйця

Найпоширенішими у вживанні є курячі яйця. Хоча будь-які пташині яйця можуть бути вжиті в їжу людиною. Існує практика вживання яєць деяких рептилій (наприклад, черепах).

Попри харчову цінність яєць, їхнє споживання може завдати шкоди здоров'ю у зв'язку з можливістю зараження сальмонелою або алергією на яєчні білки.

Білі яйця однаково корисні, як і коричневі. Колір шкаралупи - це всього лише генетична ознака, він ніяк не впливає на поживну цінність, смак або свіжість.

Найкраще місце для яєць - холодильник. За температури нижче 6°C бактерії сальмонели не розмножуються.

Яйця зберігаються довше, якщо покласти їх гострим кінцем донизу. Річ у тім, що на тупому кінці є повітряна бульбашка, в якій можуть бути бактерії, тож є ймовірність, що під час перевертання вони потраплять до яйця.

Яйця не можна зберігати з продуктами, що сильно пахнуть. Завдяки пористій шкаралупі вони легко вбирають сторонні аромати.

Холестерин, що міститься в яйцях, не є небезпечним. Лецитин, якого багато міститься в яєчному жовтку, допомагає підтримувати рівень холестерину в нормі, запобігаючи розвитку серцево-судинних захворювань.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти