StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому восени мухи кусаються: причини, про які мало хто знає

16 вересня 2024, 19:47оновлено 17 вересня, 17:50
26762
З настанням осені багато хто помічає, що мухи стають активнішими та агресивнішими.
Чому восени мухи кусаються: причини, про які мало хто знає
Чому восени мухи кусаються / колаж: Главред, фото: pixabay

Восени нас все частіше турбують укуси мух. Тому у більшості людей виникає питання - чому восени мухи кусаються?

Вам також може бути цікаво: Як позбутись плодових мушок та до чого тут каналізація: неочікувана порада.

Чому мухи такі небезпечні восени

відео дня

Восени мухи стають більш настирливими і починають кусатися. Це явище пов’язане з кількома факторами.

Найчастіше нас кусають не звичайні кімнатні комахи, а інші види, наприклад, осінні жигалки. Вони мають більш розвинений ротовий апарат, що дає змогу проколювати шкіру і харчуватися кров’ю.

Осінні жигалки мають більш активний період розмноження саме восени. Для відкладання яєць і розвитку личинок їм необхідне додаткове харчування, тому вони частіше нападають на тварин і людей.

Крім того, зі зниженням температури довкілля комахи шукають тепліші місця. Людське тіло є для них привабливим джерелом тепла.

Чому мухи кусаються до осені

Перед настанням холодів комахи намагаються накопичити більше поживних речовин. Кров є багатим джерелом білка, необхідного для зимівлі або відкладання яєць.

На відміну від звичайних мух, які харчуються нектаром та іншими солодкими рідинами, осінні жигалки потребують білка. Кров тварин і людини є для них цінним джерелом цієї речовини.

Що за мухи які кусаються

Ближче до осені починають з'являтися мухи-жигалки, які здатні прокушувати шкіру, пронизувати її своїм хоботком і пити кров. Вони мають дуже велику схожість зі звичайними мухами, тому їх часто плутають. Однак, ця муха відрізняється особливим становищем крил, які довші, ніж у звичайних мух, і розташовуються ширше, не прилягаючи до боків. Ця комаха сірого кольору в цятку, в той час як звичайні мухи практично чорні. Також варто звернути увагу на хоботок цієї комахи — він схожий на жало, має потовщення.

Що буде якщо вкусила муха

Укус мухи — неприємне явище. Укус викликає різкий біль, а потім печіння. Варто підкреслити, що укус мухи це зовсім не нешкідливе явище, вона є переносником різних захворювань.

Зокрема, укус мухи цілком може викликати сепсис, алергію, туляремію, і навіть сибірську виразку.

Крім пухлини, набряку на місці укусу, що супроводжується печінням і сверблячкою, можуть виникнути й інші алергічні прояви, серед яких — потемніння в очах, блювання, нудота, запаморочення, і інші неприємні симптоми.

Що відомо про осінню жигалку?

Осіння жигалка (лат. Stomoxys calcitrans) - вид мух родини Справжні мухи загону Двокрилі. Є механічним переносником стафілококів, а також збудників сибірської виразки, сепсису, туляремії та інших захворювань. Належить до синантропних видів. За біологією і морфологією близька до кімнатної мухи. Довжина 5,5-7 мм. Має сіре забарвлення з темними смугами на грудях і плямами на черевці. Хоботок сильно витягнутий і на кінці несе пластинки з хітиновими "зубами". Тертям хоботка об шкіру муха зішкрібає епідерміс і, живлячись кров'ю, одночасно впускає отруйну слину, викликаючи сильне подразнення, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти