StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не варто казати "Західна" чи "Східна" Україна: відповідь здивує наповал

18 серпня 2023, 20:55
20455
Словники не забороняють казати "Західна" чи "Східна" Україна, але є маленька деталь, про яку розповів Андрій Шимановський.
Чому не варто казати 'Західна' чи 'Східна' Україна: відповідь здивує наповал
Чому не варто казати "Західна" чи "Східна" Україна? / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, скріншот із відео

Відомий блогер та популяризатор української мови Андрій Шимановський розповів, чому не варто казати "Західна", "Східна", "Північна" чи "Південна" Україна.

"Чи можна казати "Західна Україна", "Східна Україна" і так далі? Можна. А чому не можна? Словники не забороняють. Але коли ми кажемо або чуємо "Західна Україна", "Східна Україна", то в підсвідомості утворюється кордон. Мовляв, є якісь різні України. І саме цей наратив ворожа пропаганда намагалася завжди поселити в нашій голові. Наголошували на тому, що ми говоримо різними мовами, словом, намагалися завжди нас розколоти", - розповів Шимановський на своїй сторінці в Instagram.

Як зауважив популяризатор української мови, вільні люди справді можуть говорити різними мовами, сповідувати різні релігії, але нищити ворога, любити свою країну українці вміють разом.

відео дня

"Тому я рекомендую казати "Захід України", "Схід України", "Північ України", "Південь України". І сьогодні ми показуємо всьому світу, наскільки ми єдині і сильні. І що у нас одна неподільна країна!", - наголосив Шимановський.

Хто такий Андрій Шимановський

Андрій Шимановський – TikTok-блогер та популяризатор української мови. У своїх відео хлопець розповідає про правильні наголоси, українські відповідники до русизмів та співає пісні-скоромовки. Його тематичні відео в соцмережах збирають мільйони переглядів.

Нагадаємо, нещодавно опуляризатор української мови Андрій Шимановський розповів про автентичні українські слова, які почали зникати у 30-х роках минулого століття. Зокрема, Шимановський розповів, як українською назвати штопор.

Раніше відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів про поширені слова, які українці вживають неправильно. Як зазначив Авраменко, досить часто українці вживають слова з російським префіксом "обез". Наприклад, "обезболювати", "обезжирювати", "обезсилювати", "обезводнювати" тощо. Проте в нашій мові є милозвучні відповідники до цих слів.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти