StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Навіщо в СРСР насправді масово саджали тополі: відповідь знають одиниці

8 квітня 2024, 10:06
2958
В багатьох містах нині можна помітити безліч тополь, однак мало хто знає, чому саме в Радянському Союзі їх садили.
Навіщо в СРСР насправді масово саджали тополі: відповідь знають одиниці
Для чого в містах висаджують тополі / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Тополя - одне з найпоширеніших дерев в Україні. Її можна зустріти в містах, селах, вздовж доріг та річок. Проте, окрім естетичної цінності, тополя має й багато інших корисних властивостей.

Якщо вас цікавлять поради із сфери садівництва, прочитате матеріал Главреду: Час діставати секатор: коли і як обрізати персик навесні.

Навіщо раніше садили тополі

В багатьох колишніх містах СРСР нині можна помітити безліч тополь. Проте мало хто знає, чому саме в Радянському Союзі садили тополі. Виявляється, це було зумовлено кількома причинами, а вказівку на посадку цих дерев дав Йосип Сталін.

відео дня

Активна посадка тополь розпочалася в 1950-х роках. У той час країна відбудовувалася після Другої світової війни і потрібно було озеленити величезні території - ось для чого Сталін і наказав посадити тополі.

Дерева вибиралися з кількох причин:

  1. Вони невибагливі.
  2. Швидко ростуть.
  3. Є природнім фільтром, що очищає повітря.

Крім цього, тополі, завдяки пірамідальній формі, можна садити дуже близько один до одного.

Є й інші причини, для чого садили тополі. Деякі стверджують, що їх спеціально висаджували поруч із дорогами, оскільки їхні потужні корені утримують ґрунт, завдяки чому дорожне покриття зберігається довше. Також існує думка, що їх висаджували в дуже вологих місцях, оскільки вони можуть вбирати у себе багато рідини.

Яка користь від тополі

Тополі відомі своїм швидким ростом та здатністю до активної фітосанації ґрунту. Вони вбирають землеруйнівні речовини з навколишнього середовища та покращують його якість.

Тополі борються з забрудненням повітря, поглинаючи шкідливі сполуки. Це робить їх цінним деревом для озеленення міст. Вважається, що саме для поглинання з повітря пилу, газів та шкідливих домішо тополі садили біля доріг.

Ці дерева вважаються рекордсменами за викидом кисню. Вони можуть щодня виробляти такий об'єм кисню, який забезпечить чотирьох дорослих людей. У містах ця властивість особливо цінна.

Крім цього, кора, бруньки та листя тополі мають лікувальні властивості. Їх використовують для лікування запальних процесів, артриту, ревматизму, подагри та інших захворювань.

Деревина тополі використовується для виготовлення меблів, фанери, паперу та інших виробів.

Що таке фітосанація?

Фітосанація - це метод оздоровлення та очищення природних або антропогенно пошкоджених територій за допомогою рослин. Цей процес використовується для відновлення ґрунтів, водойм, а також для зменшення впливу забруднень та шкідливих речовин на довкілля. Під час фітосанації висаджуються рослини, що поглинають або розщеплюють забрудники в ґрунті, очищуючи його.

Навіщо потрібен тополиний пух

Тополиний пух - це не просто неприємність для алергіків. Він відіграє важливу роль у розмноженні тополі. Пух містить насіння, яке розноситься вітром на далекі відстані.

Багато людей вважають, що тополиний пух викликає алергію, але це не зовсім правда. Тополиний пух є гіпоалергенним. Алергію викликає пилок рослин, який переноситься разом з пушинками, використовуючи їх як засіб пересування.

Майстрині та рукодільниці з нетерпінням чекають моменту, коли тополиний пух з'явиться, оскільки він може стати прекрасним матеріалом для творчості. З його допомогою можна легко наповнювати саморобні іграшки, економлячи на покупці наповнювачів.

Тополиний пух вбирає вологу не гірше, ніж вата. Тому під час війни з нього виготовляли медичні тампони та кульки, що замінювали вату для поранених.

У Німеччині вже давно оцінили всі позитивні властивості тополиного пуху. Місцеві компанії активно використовують його як наповнювач для ковдр і подушок. Фахівці виявили, що теплопровідність тополиного пуху вища, ніж у гусячого, тому сон під ковдрою з тополиним пухом є набагато комфортнішим і теплішим.

Чому тополі вирубають

Під час висадки тополь у Радянському Союзі поспішали і через це не відібрали саджанці-чоловіки, які не виробляють пух. Цей "прокол" призвів до того, що зараз під час цвітіння тополь спостерігається справжня "зима" - пух летить скрізь, потрапляє у дихальні шляхи і може спровокувати алергію.

Крім того, він добре горить, що може призвести до серйозної пожежі. Саджанці, висаджені ще в радянські часи, досягли великої висоти, і їхні гілки іноді падають, рвучи дроти. З цих причин старі тополі зараз активно вирубуються.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти