StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Переходити межу категорично не рекомендують: скільки сиру можна їсти в день

12 квітня 2024, 12:21оновлено 14 квітня, 10:43
Кисломолочний сир відомий своєю популярністю завдяки своєму приємному смаку і корисним властивостям. Однак, якщо його вживати забагато - це може нашкодити.
Переходити межу категорично не рекомендують: скільки сиру можна їсти в день
Скільки сиру можна їсти в день - як обрати якісний кисломолочний сир / Колаж Главред, фото: УНІАН

Корисних властивостей сиру не злічити. Він обов'язковий продукт у раціоні людини. Ще сир допомагає зміцнити кістки, адже багатий на кальцій. Бід нього швидко почуваєш себе ситим. Саме тому сир – основний інгредієнт багатьох діет, а спортсмени без нього не уявляють свого життя. Утім, попри цілий набір поживних компонентів, сир може і нашкодити.

Як обрати якісний сир

Доктор технічних наук, професор і декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла, на що слід звернути увагу при виборі сиру.

"Колір сиру має бути білий, ніжно кремовий, рівномірний по всій масі. Має бути запах кисломолочного продукту, приємний, без присмаку, без нічого. І коли ми говоримо про консистенцію, вона має бути така вязка, вона має бути розсипчата і мазка. Це характеристики якісного сиру за ДСТУ", - вказує вона.

А якщо ви хочете знати більше про продукти, які не можна поєднювати з сиром, читайте наш матеріал: Що не можна їсти разом із сиром: три продукти-ворога для шлунка.

Хто така Лариса Баль-Прилипко

Лариса Баль-Прилипко - доктор технічних наук, професор, академік АН вищої освіти України, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, йдеться у повідомленні Національного університету біоресурсів і природокористування України

Чи правда, що чим жирніший сир, тим він кращий

За словами експерта, жирність сиру може бути різною:

  • жирний сир - 18% жирності;
  • середньої жирності - 9%;
  • дієтичний - 5%;
  • знежирений - 0%.

Вона відзначає, що жирність сиру потрібно враховувати при покупці різним категоріям населення.

"Якщо говорити про студентів, про дітей, їм краще їсти жирний продукт, але щоб він був свіжий. Якщо ми говоримо про жіночок, про фітнес-стандарти, про людей похилого віку, краще все-таки десь 5% - 9%, адже там більше білка", - наголошує Лариса Баль-Прилипко.

Дивіться відео про те, як вибрати якісний сир:

Термін зберігання кисломолочного сиру

Вона зазначила, що зазвичай сир зберігають в пакувальних ящиках вагою до 7 кг, а потім його розфасовують. В такому випадку термін збергінання сиру - всього 36 годин.

"Якщо в пергаменті - не більше 3 діб. Якщо це полімерна тара або плівка, дозволяється не більше 7 діб. Але є ще термін зберігання при температурах мінус 18-25 градусів за Цельсієм. Якщо агрегати на виробництві дуже швидко заморожують, то при мінус 18 градусів за Цельсієм сир можна зберігати до 8 місяців. При мінус 25 градусів за Цельсієм - можна зберігати навіть до року", - резюмує харчовий експерт.

Скільки кисломолочного сиру можна їсти на день

За словами дієтолога Лорен Келлі, реакція організму на збільшення кількості сиру в раціоні залежить від того, як людина переносить молочні продукти.

"Якщо у вас коли-небудь були проблеми з непереносимістю лактози, то після його вживання у вас можуть з'явитися гази, здуття живота або закрепи. Або ж ви можете помітити, що відчуваєте втому чи млявість після його вживання (навіть якщо начинка та сир не містять багато цукру). Це можуть бути ознаки того, що сир не дуже корисний для вас і вашого організму на цьому етапі вашого життя", - ділиться вона.

Експерти зазначають, що добова норма кисломолочного сиру не може перевищувати 200 грамів на день, адже в такому випадку він може спричинити негативні наслідки для здоров'я людини.

Крім того, занадто жирний сир підвищує рівень холестерину. У продукті може швидко розвиватися кишкова паличка, тому варто слідкувати за строком придатності.

"З іншого боку, якщо ви зазвичай добре переносите молочні продукти, то додавання 1/2 чашки сиру до щоденного раціону може не мати негативного впливу на здоров'я вашого кишківника. Ви навіть можете відчувати себе ситими довше і сильнішими, оскільки молочні продукти містять кальцій, який є ключовим для підтримки здоров'я кісток", - резюмує вона.

Хто така Лорен Келлі

Лорен Келлі - зареєстрованийдієтолог / холістичнй дієтолог. Здобула ступінь магістра з клінічної дієтології, а також ступінь бакалавра з біопсихології, додатково вивчала дієтологію та функціональну медицину.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти