StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Кисломолочний сир може бути небезпечним: лікар розповіла про несподівану загрозу

3 листопада 2023, 13:49оновлено 4 листопада 2023, 17:52
Кисломолочний сир має свої плюси і мінуси, які можуть впливати на здоров'я. Главред з'ясував, кому краще не вживати цей вид сиру взагалі.
Сыр
Кисломолочний сир може бути небезпечний - лікар повідомила, хто в зоні ризику​​​​​​ / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Кисломолочний сир може бути безпечним для вживання більшістю людей, але є певні групи осіб, яким слід бути обережними або обмежити споживання таких сирів.

Ось деякі приклади:

Люди з лактозною непереносимістю: Люди, які не переносять лактозу (молочний цукор), можуть мати проблеми зі споживанням кисломолочних сирів, оскільки вони можуть містити лактозу. Існують також спеціальні сири з низьким вмістом лактози або без неї для таких людей.

А якщо ви хочете знати більше про продукти, які не можна поєднювати з сиром, читайте наш матеріал: Що не можна їсти разом із сиром: три продукти-ворога для шлунка

Люди з алергією на молоко: Особи з алергією на молоко або молочні продукти повинні уникати споживання сирів, які містять молоко або молочні білки.

Хвороби нирок: Споживання сиру може впливати на функцію нирок та погіршувати певні захворювання, оскільки сир містить велику кількість білка, що може покласти додаткове навантаження на органи виділення. Тому, якщо у вас часті проблеми з нирками, ймовірно, буде розумним утриматися від споживання сиру.

Набряки: Зокрема, деякі особи можуть спостерігати набряки обличчя та рук після споживання сиру. В таких випадках краще уникати кисломолочних продуктів, оскільки сир містить значну кількість натрію, який сприяє затримці рідини та спричиняє набряки.

Гастрит: Особливо особам з підвищеною кислотністю шлунка, рекомендується утриматися від жирних та домашніх сирів. Молочна кислота, яка міститься у сирі, може подразнювати вже пошкоджену слизову оболонку шлунка, що особливо небезпечно для людей з гастритом.

Водночас, лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія Самойленко в ефірі "Сніданку з 1+1" зазначає, що для щоденного вживання кисломолочний сир не підходить. І важливо дотримуватись добової норми, особливо для людей, які мають якісь непереносимість лактози.

"Комбінувати сир потрібно з овочами і з зеленю. Саме в такому поєднанні ви отримуєте дуже корисну страву, яка може виконати функції повноцінного сніданку або вечері", - наголошує лікар.

Дивіться відео про користь та небезпеку кисломолочного сиру:

Наталія Самойленко також повідомила, яку добову та тижневу норму сиру можна споживати.

"Кисломолочний сир – це класний продукт, який повинен бути в вашому житті принаймні два-три рази на тиждень. Дозування за один раз не більше ніж 100-150 грамів. Цього буде достатньо дорослих людей. Дітям слід давати 30-50 грамів молочного продукту і з віком збільшувати кількість сиру в раціоні", - вказує дієтолог.

Вона також робить висновок про те, що кисломолочний сир добре засвоюється, попри значний відсоток жирності у своєму складі.

"Якщо ми вживаємо кисломолочний сир знижирений, це, по суті, злочин проти такого класного продукту. Тому що рейв у створюванні цього продукту, з нього вийняли жир молочний і додали щось інше для збереження органолептики і щось інше, це буде крохмаль. Тому намагаєтеся, все ж таки, обирати для себе продукти з нормальним вмістом жиру і це буде десь в межах 5-9%", - закликає дієтолог Наталія Самойленко.

У кисломолочному сирі може розвиватися кишкова палочка, тому пильнуйте за терміном придатності. Зберігайте цей продукт не більше трьох днів і обов'язково в холодильнику. Краще – у скляному посуді, у жодному разі не в політеленовому пакеті.

Загалом, для більшості людей кисломолочні сири є безпечними та корисними, оскільки вони містять багато корисних білків, кальцію та пробіотиків. Проте, якщо у вас є конкретні харчові обмеження або алергії, вам слід уникати сирів, які не підходять під ваші потреби або вибирати альтернативні варіанти, які відповідають вашим діетичним вимогам.

Також вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти