StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Вони від них божеволіють: чому коти люблять оливки та скільки їх можна давати

29 червня 2024, 15:36оновлено 1 липня, 15:44
8192
Оливки можуть напряму впливати на поведінку котів та бути надзвичайно корисними для пухнастиків. Главред з'ясував, скільки оливок можна давати котам.
Вони від них божеволіють: чому коти люблять оливки та скільки їх можна давати
Що обожнюють коти - скільки оливок можна давати котам / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Господарі котів часто помічають, що домашній улюбленець моментально прибігає, коли хтось відкриває банку з оливками. Оливки - це вид плодів оливкового дерева, які в сирому вигляді дуже гіркі. З цієї причини їх обробляють і консервують, щоб зробити їх більш приємними для людини. Хоча коти можуть безпечно їсти оливки, це не обов'язково означає, що вони повинні їх їсти. Про те, чи можна котам їсти оливки розповіла ветеринар та експерт з котів AnimalWised Лаура Гарсіа Ортіс.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що потрібно зробити, щоб подружитись із котом, рекомендуємо наш матеріал: Потрібно зробити один вираз обличчя: стало відомо як швидко подружитись з котом.

Чи можна котам їсти оливки

За її словами це напряму буде залежить від способу їх приготування, адже оливки в природі не містять ніяких токсичних речовин для котів. Це стосується як зелених, так і чорних оливок,.

"Це не означає, що коти повинні їсти оливки регулярно. Насправді, регулярне споживання оливок котами може бути дуже шкідливим для тварини. Причина, чому оливки шкідливі для котів, полягає в їхньому поживному складі. Оливки мають низький вміст білка і не забезпечать котів великою поживною цінністю. Крім того, оливки зазвичай маринують у солі або консервують в олії. Це означає, що вони містять багато солі та жиру відповідно, - наголошує вона.

Дивіться відео про те, чи можна котам їсти оливки:

Лаура Гарсіа Ортіс додає, що високий вміст солі та жирів у раціоні кота може дуже негативно вплинути на його здоров'я. Жир може вплинути на їхню вагу і призвести до проблем з ожирінням.

"Занадто багато солі в раціоні кота може спричинити серйозні проблеми з життєво важливими органами, такими як нирки. Навіть якщо вони не набирають вагу, ці проблеми можуть бути потенційно смертельними для котів", - вказує ветеринар.

Чим оливки корисні для котів

Вогдночас, за її словам, хоча оливки не містять багато білка, вони містять деякі поживні речовини, які можуть бути корисними для котів. Одним з прикладів є відносно високий рівень жирних кислот, таких як олеїнова кислота.

"Ці кислоти допомагають поліпшити якість котячої шерсті, роблячи її блискучою та осяйною. Корисні жири, що містяться в ньому, також можуть сприяти кишковому транзиту котів. Це також пов'язано з високим вмістом клітковини. Оливкова олія особливо корисна для кишкового транзиту, оскільки вона діє як мастило для шлунково-кишкового тракту. З тієї ж причини вона також може допомогти запобігти накопиченню клубків волосся", - зазначила експерт.

Вона наголосила, що ще однією потенційною перевагою оливок для котів є зміцнення здоров'я суглобів.

"Це також пов'язано з наявністю корисних жирів, жирних кислот та інших поживних речовин. Вміст вітамінів А і С може сприяти здоров'ю тканин. Також можливо, що оливки допомагають деяким котам справлятися зі стресом і тривогою", - сказала Лаура Гарсіа Ортіс

Чому коти люблять оливки

Ветеринар вказує на те, що не всі коти однакові. Деякі з них із задоволенням їдять оливки, тоді як інші можуть вважати їх особливо неапетитними. Навіть запах може викликати розбіжності.

"Однією з причин цього є вміст у складі оливок терпеноїдів, відомих як терпеноїди. Також відомі як ізопреноїди, це природні хімічні сполуки, які також присутні в котячій м'яті. Котяча м'ята для котів - це речовина, від якої деякі коти просто божеволіють. Вона може діяти як стимулятор і як релаксант, хоча не всі коти реагують на неї однаково", - сказала вона.

За її словами, коли вони реагують позитивно - це може викликати приплив енергії, змушуючи їх бігати по кімнаті і насолоджуватися життям.

"Ми можемо спостерігати розширення зіниць і навіть деяку безрозсудну поведінку. Однак не всі коти так реагують на терпеноїди", - наголосила експерт.

Скільки оливок можна давати коту

Лаура Гарсіа Ортіс радить давати котам оливки лище в невеликих порціях.

"Загалом, кішка не повинна з'їдати більше 3/4 оливки двічі на тиждень. Ця оцінка базується на котах середнього розміру і ваги. Хоча оливки непогані для котів у помірних кількостях, деякі продукти є небезпечними навіть при вживанні в невеликих кількостях", - резюмувала вона.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти