StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що насправді стається із зубом без нервів: стоматологи приголомшили відповіддю

28 червня 2024, 16:20
1680
Нерви є невід'ємною частиною зуба та виконують ряд важливих функцій для їх роботи. Главред з'ясував, що стається із зубом після видалення зубного нерва.
Що насправді стається із зубом без нервів: стоматологи приголомшили відповіддю
Чому зубам потрібні нерви - що буде із зубом без нервів / Колаж Главред, фото: pixabay, ua.depositphotos.com

Зуби є важливим компонентом нашої ротової порожнини, забезпечуючи можливість пережовування їжі та впливаючи на загальний стан здоров'я. Одним із ключових аспектів їх функціонування є наявність нервів. Про те, для чого насправді вони потрібні повідомили стоматологи однієї з клінік в Instagram.

Чому зубам потрібні нерви

Зубний нерв - це судинно-нервовий пучок всередині пульпи зуба. Нерви і судини в ній також відповідають за надходження поживних речовин в дентині та мінералізацію емалі, вказують стоматологи "Стоматології Гаврилюка".

Крім того, нерви в зубах виконують ряд важливих функцій. Зуби мають нерви з кількох причин, і ці причини пов'язані із забезпеченням здоров'я і функціонування зубів:

відео дня
  • Відчуття: Нерви в зубах дозволяють відчувати тепло, холод, тиск та біль.
  • Захист: Нервові закінчення в зубах допомагають запобігати травмам, оскільки вони змушують людину реагувати на шкідливі подразники.
  • Ріст і розвиток: Нерви грають важливу роль у розвитку зубів, забезпечуючи їх кровопостачанням і поживними речовинами, необхідними для здорового росту.

Дивіться відео про те, як виглядає нерв зуба:

Що буде із зубом без нервів

Стоматолог-терапевт Ольга Павлюк у Facebook наголошує, що зазвичай нервом називають пульпу зуба. Але варто зазначити, що пульпа - це не лише нерв, там ще проходить густа мережа судин, яка живить тверді тканини зуба, емаль і дентин, тобто забезпечує їх необхідними мікроелементами.

"Коли ми прибираємо із зуба пульпу, то метаболізм у твердих тканинах призупиняється, і вже в нас зуб має більш тьмяний відтінок. Тому зуб може темніти після видалення нервів", - вказує вона.

Дивіться відео про те, що буде із зубом без нервів:

Що відомо про клініку "Estomatology"

"Estomatology" - стоматологічна клініка в Києві, яка надає широкий спектр стоматологічних послуг для всіх охочих. Крім того, представники клініки записують розвивальні відео в яких простими словами пояснюють важливість лікування зубів.

Чи можна жити без нервів у зубах

Стоматологи зазначають, що зуб з видаленим нервом більше схильний до руйнування, оскільки він уже не отримує корисних елементів, необхідних для мінералізації.

В яких випадках потрібно видаляти нерв зуба

Експерти вказують на те, що деякі стоматологічні захворювання викликають запалення і видозміну пульпи. У цих випадках необхідна депульпація зуба – видалення пульпи разом з нервово-судинним пучком.

Процедуру проводять:

  • при несвоєчасному лікуванні карієса;
  • якщо частина зуба зруйнована;
  • при періодонтиті;
  • при некрозі пульпи;
  • при хронічному пульпіті;
  • при травмі.

"У деяких випадках до депульпування вдаються при протезуванні зубів. Як правило, для встановлення металокерамічних коронок", - резюмують стоматологи.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти