StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Зверніть увагу перед сном: лікар розповів, кому не можна приймати гарячий душ

5 січня 2024, 17:19
1003
Главред з'ясував, кому не варто приймати гарячий душ через небезпеку для вашого здоров'я.
Зверніть увагу перед сном: лікар розповів, кому не можна приймати гарячий душ
Кому не можна приймати гарячий душ - лікар розповів, який душ корисніший / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Прийом душу є частиною нашої рутини. Хтось приймає його зранку, хтось — увечері, хтось — навіть кілька разів на день, адже змиває піт після тренування у спортзалі тощо. Однак не для всіх прийняття гарячого душу може бути корисним та безпечним.

Чому гарячий душ корисний для людини?

Гарячий душ може мати кілька корисних ефектів для організму.

  • Розслаблення м'язів: гаряча вода може допомогти розслабити напружені м'язи після фізичних навантажень або стресового дня. Вона сприяє розширенню кровоносних судин, що поліпшує кровообіг і сприяє зняттю напруги.
  • Зменшення болю: гаряча вода може допомогти зменшити біль в м'язах і суглобах, оскільки вона сприяє зниженню запалення і покращенню кровообігу.
  • Очищення шкіри: гаряча вода відкриває пори і сприяє видаленню забруднень і токсинів з шкіри, що може покращити її стан.
  • Покращення сну: гарячий душ перед сном може сприяти розслабленню і покращенню якості сну, оскільки він знижує рівень стресу і сприяє відпочинку.
  • Зняття стресу: гарячий душ може допомогти зняти стрес і покращити настрій, оскільки тепла вода стимулює вироблення ендорфінів, які відомі своїми властивостями "гормонів щастя".
  • Зняття нудоти: гарячий душ може допомогти зняти нудоту, оскільки тепла вода може впливати на рецептори, що відповідають за почуття нудоти.
  • Покращення дихальної системи: пара від гарячої води може допомогти зволожити дихальні шляхи і полегшити дихання, що особливо корисно при застуді або грипі.

Лікар Юрій Габорець у своєму Tik Tok наголошує на тому, що гарячий душ ввечері допомагає зняти стрес, погану енергетику, розслабити м'язи та покращити кровопостачання.

відео дня

"Після гарячого душу краще себе почувають при болях в суглобах, ваш сон стане кращим. Треба починати з ніг. Голова в останню чергу акцент на шию та хребет", - вказує лікар.

Чому гарячий душ може бути небезпечним?

Лікар Юрій Габорець вказує, що прийняття гарячого душу може бути не рекомендоване або навіть небезпечним у таких випадках.

  • Серцево-судинні захворювання: людям з серцево-судинними захворюваннями, таким як артеріальна гіпертензія, гіпотензія або серцева недостатність, рекомендується уникати гарячих душів, оскільки висока температура може збільшити навантаження на серце і підвищити ризик серцевих ускладнень. Лікар також додає, що не варто приймати гарячий душ при гіпотонії, бо розширюються судини і може виникнути запаморочення.
  • Деякі шкірні захворювання: людям з деякими шкірними захворюваннями, такими як дерматит або екзема, гаряча вода може подразнювати шкіру та погіршувати стан.
  • Вагітність: у вагітних жінок гарячий душ може підвищити температуру тіла, що може бути шкідливим для плоду, особливо в першому триместрі. Юрій Габорець навіть попереджує, що це може призвести до переривання вагітності.
  • Гостра хвороба: при гострій хворобі, особливо з підвищеною температурою, гарячий душ може збільшити температуру тіла, що може загострити стан.

Дивіться відео про те, кому не можна приймати гарячий душ:

  • Люди зі зниженим чутливістю до температури: у деяких людей, які мають порушення чутливості до температурних змін, гарячий душ може призвести до опіків або інших ушкоджень шкіри.
  • Люди із діабетом 2-го типу: лікар вказує, що людям, які страждають на діабет 2-го типу, рекомендується обирати теплий душ замість гарячого. Гаряча вода не рекомендується відразу після введення інсуліну, оскільки вона стимулює кровообіг і може призвести до занадто швидкого всмоктування інсуліну. У разі ускладнень, таких як ураження судин і нервів, потові залози можуть втратити ефективність, що призведе до порушення терморегуляції тіла. Це може збільшити ризик теплового удару. Рекомендується утримувати температуру води прийнятною для тіла, не перевищуючи 35°C, щоб уникнути цих проблем.

Лікар Юрій Габорець також рекомендує зранку митись під контрастним душем (метод загартовування, при якому чергується гаряча (40-45 градусів) і холодна (15-20 градусів) вода), щоб швидше прокинутися, натренувати судини та бути бадьорим весь день.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти