StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Почалось з 14 століття: чому в чоловіків і жінок ґудзики на одязі з різних боків

15 березня 2024, 11:44оновлено 16 березня, 18:15
З давніх-давен ґудзики для чоловічих сорочок пришиваються з правого боку застібки, а для жіночих - з лівого. Експерти назвали головну причину такого поділу.
Почалось з 14 століття: чому в чоловіків і жінок ґудзики на одязі з різних боків
Чому жіночий та чоловічий одяг застібається на різні боки - історичний факт / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube

Цікаво, що, незважаючи на те, що ґудзики залишаються незмінними протягом століть, не існує жодної офіційно задокументованої причини, чому кожна стать має власну орієнтацію ґудзиків. Але експерти з історії моди, можливо, звузили відповідь, пише HuffPost.

Ґудзики як ознака достатку

За словами Наталі Гікс, дизайнера компанії-виробника одягу Our Visn, "як елемент стилю і дизайну, а не функції, ґудзики були зарезервовані для заможних жінок, які хотіли прикрасити свій розкішний текстиль перлами і дорогоцінним камінням", в той час як інші обирали "туніки, схожі на фартухи" або "сорочки без кісточок", які можна було просто надягати, а не застібати.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що можна зробити із старого одягу, рекомендуємо наш матеріал: Одягати соромно, а викинути шкода: що можна зробити зі старої дублянки.

відео дня

Чому в чоловіків і жінок ґудзики знаходяться з різних боків

Експерти припускають, що це, ймовірно, пов'язано з соціальним статусом людини, особливо коли йдеться про жінок.

"Колись вдягатися було великою справою, особливо якщо ви були заможними, - пояснює Скотт Лібенберг, генеральний директор компанії Tapered Menswear.

"У жінок часто були покоївки, які допомагали їм одягатися, тому наявність ґудзиків зліва полегшувало роботу для помічниці-правші", - зазначає він.

Чоловіки ж, за словами Лібенберга, здебільшого одягалися самі, і розташування ґудзиків праворуч полегшувало їм цей процес.

Гікс погоджується з цією теорією: "Шляхетні жінки носили важкі тканини, а сукні могли мати до шести шарів, тож слуга чи служниця допомагала їм вдягати багатошарове вбрання з спідниць, бушлатів, корсету та іншої нижньої білизни, - пояснює вона. "Тому ґудзики були встановлені в протилежному напрямку від стандартного для чоловічого одягу, оскільки служниця стояла перед своєю господинею і швидко одягала або роздягала її".

Чому з 14 століття нічого не змінилося

Сьогодні наявність ґудзиків на будь-якому одязі не призводить до жодних припущень про потенційну заможність власника. Враховуючи комерціалізацію та відносну легкість виготовлення цього об'єкта, у 2024 році ґудзики будуть практично скрізь.

"У 19 столітті ґудзики більше використовувалися в повсякденному жіночому одязі через розвиток швейних технологій, - пояснює Гікс. "Різниця в розташуванні ґудзиків між чоловічим і жіночим одягом - це, по суті, пережиток 13-го століття, який ніколи не виправлявся. Дизайнери створюють нові образи [на основі - ред.] старих моделей", - наголошує вона.

Крім того, експерти наголошують, що причиною такого поділу можуть бути також і стандарти виробництва. На їх думку, конвеєру може бути легше зрозуміти, що це за сорочка [чоловічий та жіночий одяг - ред.] відповідно до розсташування ґудзиків.

Якою б не була причина, в одному модні експерти сходяться: розташування ґудзиків, схоже, не впливає на те, як люди вирішують одягатися.

Що відомо про HuffPost

HuffPost (до 2017 року - The Huffington Post; часто скорочено HuffPo) - американський прогресивний, новинний веб-сайт, що має локалізовану та міжнародну версії, повідомляє Вікіпедія.

Сайт пропонує новини, сатиру, блоги та оригінальний контент, а також висвітлює політику, бізнес, розваги, навколишнє середовище, технології, популярні медіа, стиль життя, культуру, комедію, здорове харчування, інтереси молодих жінок та місцеві новини за участю колумністів. Він був створений як прогресивна альтернатива консервативним новинним сайтам, таким як Drudge Report. Сайт містить власний контент і контент, створений користувачами за допомогою відеоблогів, аудіо та фото. У 2012 році сайт став першим комерційним підприємством цифрових медіа Сполучених Штатів, яке отримало Пулітцерівську премію.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти