StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому небо синє: українці здивували відповіддю на шкільне питання - до сліз

31 травня 2024, 16:00
1532
Питання про причини синього кольору неба загнало багатьої українців у глухий кут. Главред з'ясував, чому насправдні небо синє з фізичної точки зору.
Чому небо синє: українці здивували відповіддю на шкільне питання - до сліз
Чому небо синє - українці здивували відповіддю на шкільне питання / Колаж Главред, фото: pexels, скріншот із відео

Відомий блогер та хімік Гліб Репіч вирішив перевірити наскільки українці пам'ятають шкільні уроки та записати, чи знають вони, чому направді небо - синє. Відповідне відео він опублікував у своєму Instagram попередньо зазначивши, що за правильну відповідь можна отримати чарівний букет.

Відповідаючи на питання блогера, більшість опитаних ним українців не знали правильну відповідь на питання, деякі навіть починали згадувати ім'я шкільної вчительни з географії.

Ось деякі відповіді, які називали учасники "міні-вікторини":

відео дня
  • "Ну так Бог створив"
  • "Тому що там щось з космосом, та куля. Я це з географії ще вчила. Я це знала, в мене нормальні оцінки з георгафії. Вчительку звати Марія... Ну не знаю, я вже забула"
  • "Фізика відбувається"

Однак, одна із дівчат змогла назвати правильну відповідь і отримати завітний весняний букет від Гліба Репіча.

"Тому що через шари атмосфери кольори розсіюються. Є спектр з деяких кольорів і ті, що менше - вони розсіюються, а саме це синій, фіолетовий, типу в тих тонах", - зазначила дівчина.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Чому небо синє - наукова відповідь

Світло від Сонця є білим, що означає, що воно складається з усіх кольорів видимого спектра, а коли воно потрапляє в атмосферу, воно взаємодіє з молекулами повітря та іншими частинками, що призводить до розсіювання світла. Цей процес, відомий як розсіювання Релея, пояснює, чому небо здається синім.

Розсіювання Релея створює ефект, коли світло з коротшими довжинами хвиль (синє та фіолетове) розсіюється більше, ніж світло з довшими довжинами хвиль (червоне та жовте). Таким чином, коли дивимося на небо, більше синього світла розсіюється в усіх напрямках, що призводить до того, що ми сприймаємо небо як синє.

Хочча фіолетове світло розсіюється ще більше, ніж синє, наші очі менш чутливі до фіолетового кольору, і частина фіолетового світла поглинається атмосферою. Таким чином, коли Сонце знаходиться високо над горизонтом, ми спостерігаємо синє небо, а на заході та сході Сонця бачимо теплі кольори червоного та жовтого, оскільки світло проходить крізь більшу товщину атмосфери.

Дивіться відео про те, чому небо синє:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти