StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Кіт подає таємні сигнали господарям: чому кішка різко перестала ходити в лоток

2 квітня 2024, 19:20оновлено 3 квітня, 17:42
Главред з'ясував, чому коти можуть перестати ходити в лоток та, про які проблеми домашнього улюбленця на фізичному або психологічному рівнях це може свідчити.
Кіт подає таємні сигнали господарям: чому кішка різко перестала ходити в лоток
Чому кіт перестав ходити на лоток - причини дивної поведінки кішки / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Кішки можуть ходити в туалет за межами лотка з різних причин. Це може бути пов'язано зі стресом, територіальними питаннями, незадовільністю умов у лотку (наприклад, нечистотами або неприємним запахом), а також зі здоров'ям кішки. Детальніше про причини такої поведінки котів розповіла експерт AnimalWised із захисту тварин Джозі Ф. Тернер.

На що може вказувати небажання кота ходити на лоток

Виявити випорожнення кота за межами його звичного місця - лотка - одна з ситуацій, які найбільше турбують нас як власників котів, зважаючи на славу надзвичайної охайності, якою можуть похвалитися ці котячі.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, чому кіт може агресивно себе поводити із своїм господарем, рекомендуємо наш матеріал: Чому кіт кусається, коли його гладять: причин може бути декілька.

"Той факт, що кіт какає за межами лотка, вказує на проблему. Ні в якому разі це не відбувається тому, що тварина хоче нас потурбувати, ми повинні позбутися цих міфів раз і назавжди. Наш кіт переживає не найкращі часи, і наш обов'язок як господарів - допомогти йому, дослідити причини його поведінки та вирішити проблему, щоб звички кота повернулися до норми", - зазначає вона.

Експерт AnimalWised Джозі Ф. Тернер наголошує, що якщо неправильна дефекація сталася лише один раз, ми можемо вважати це одиничним випадком і не надавати цьому значення. Проблема полягає в тому, що така поведінка повторюється до тих пір, поки не стане звичкою.

"Перш за все, ми повинні відвести кота до ветеринара, щоб виключити фізичну причину, яка відповідає за те, чому ваш кіт какає поза лотком, наприклад, запор, діарею, наявність паразитів або навіть деякі захворювання опорно-рухового апарату, неврологічні зміни або старість, у випадку з літніми котами", - наголошує експерт.

Дивіться відео про те, чому кіт перестав ходити в лоток:

Чому кіт може перестати ходити на лоток

Експерт із захисту тварин додає, що якщо кіт перестав користуватися лотком або ніколи ним не користувався і тому какає за межами лотка, можливо, проблема криється саме в його туалеті. Вона рекомендує звернути увагу на наступні фактори:

  • Пісок: якщо ми змінили субстрат, кіт може відчувати себе некомфортно, тому він намагатиметься евакуюватися, торкаючись його якомога менше, поки не опиниться на вулиці.
  • Лоток: розмір повинен бути достатнім, приблизно 40 х 50 см, розміри, які дозволять коту вивернутися всередині. Краї лотка не повинні бути занадто високими, оскільки вони можуть ускладнити доступ, особливо у старих котів.

Крім того, Джозі Ф. Тернер вказує на те, що їх розташування має вирішальне значення.

"Не рекомендується розміщувати лоток в місцях будинку, де є постійний рух, поруч з дверима або побутовими приладами, а також поруч з їжею або водою. Тому ми повинні шукати непомітне і захищене місце. Ці фактори можуть пояснити, чому кіт випорожнюється поза лотком, незалежно від того, дорослий це кіт чи кошеня, але це не єдині чинники, які впливають на таку поведінку", - резюмує вона.

Ще однією причиною такої поведінки кота, на думку експерта, є те, що у з'явився новий кіт. Наголошується, що коти не можуть користуватись однією пісочницею, тому варто поставити додатковий лоток, щоб у кожного кота був свій туалет.

Як змусити кота користуватися лотком

Джозі Ф. Тернер виокремила головні поради для того, щоб змусити кота ходити в лоток.

"Міняйте пісок, поки не знайдете улюблений для кота. В основному, ми повинні уникати ароматизованих пісків, оскільки вони можуть бути неприємними для деяких котів. Кількість піску повинна бути приблизно 3-4 см в глибину. Щодо типу піску, то ми рекомендуємо дрібнозернистий, гладкий на дотик", - мовить вона.

Також, рекомендується змінити місце лотка і навіть додати ще один, навіть якщо у вас живе лише один кіт.

"Ми побачимо, що вони будуть використовувати один лоток для калу, а інший - для сечі. І пам'ятайте, що якщо у нас їх більше, то кількість лотків повинна дорівнювати кількості котів + 1. Також слід намагатися пропонувати накритий лоток, якщо він не накритий, і навпаки", - робить висновок Джозі Ф. Тернер.

На думку фахівця, доречно буде збільшити кількість прибирань, переконавшись, що в розпорядженні кота завжди є лоток, вільний від фекалій і сечі.

"Для очищення лотка незручно використовувати нашатирний спирт або відбілювач, завжди слід вибирати ферментні засоби.Якщо ми спостерігаємо, що наш кіт завжди какає в одному і тому ж місці, ми можемо спробувати поставити туди лоток, щоб заохотити його до правильної поведінки. Якщо замість лотка ми поставимо їжу, ми відштовхнемо його від цього", - резюмує вона.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти