StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ось, що насправді бачать коти у дзеркалі: відповідь вас точно вразить

11 січня 2024, 05:30оновлено 11 січня, 12:41
Главред з'ясував, чому коти так дивно поводять себе перед дзеркалом та чи можуть ці домашні улюбленці розпізнавати себе у дзеркальному відображенні.
Ось, що насправді бачать коти у дзеркалі: відповідь вас точно вразить
Що бачать коти у дзеркалі - чому кіт поводить себе дивнно / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, ua.depositphotos.com

Можливо, ви помічали, як ваш котячий друг раз чи два витріщався на себе в дзеркало або на іншу блискучу поверхню. Але чи розуміють коти дзеркала? Чи знають вони, що дивиться на себе?

Що бачать коти у дзеркалі?

Майже півстоліття вчені вивчають концепцію самопізнання у тварин, в тому числі котячу самосвідомість. Для багатьох істот докази цієї когнітивної навички залишаються непереконливими.

Це не означає, що нашим пухнастим друзям бракує розуму, щоб розпізнати себе; скоріше за все, справа в когнітивних здібностях їхнього виду.

відео дня

"Щоб розпізнати своє дзеркальне відображення, потрібна дуже складна інтеграція інформації про себе, свої рухи і те, що ви бачите перед собою в цьому склі", - розповідає National Geographic психолог тварин Діана Рейсс. Для котів тв кішок дзеркало - це продовження простору, а не предмет, що стоїть перед ними.

Чи впізнає ваш кіт себе у дзеркалі?

Як пояснює Popular Science, коти насправді не впізнають себе в дзеркалі, незважаючи на те, що ви бачите в тих милих котячих відео або у власному будинку. Коли вони помічають у дзеркалі кошеня, деякі коти ховаються за дзеркалом, щоб знайти іншого кота, деякі ігнорують відображення, а інші "поводяться насторожено або агресивно по відношенню до того, що виглядає як інший кіт, здатний чудово протидіяти її власним жестам".

Роздутий хвіст і нахилені вуха - це реакція на "загрозу" власного відображення.

Ця "атакуюча поза" може здатися, ніби ваша киця махає сама собі, пише Popular Science, але насправді вона перебуває в режимі захисту.

Причина, чому коти не усвідомлюють, що дивляться на себе, насправді досить проста. Вони не покладаються на свій зір так, як ми. Натомість вони покладаються на свій нюх, щоб ідентифікувати предмети, інших котів і навіть нас - своїх батьків. Вони просто не впізнають своє відображення, бо воно не пахне ними.

Як поводяться коти, коли бачать своє відображення у дзеркалі?

Коти демонструють широкий спектр реакцій, коли бачать себе у дзеркалі.

  • Вони граються - якщо ваш кіт підходить до дзеркального відображення і намагається грайливо поплескати лапами, можливо, він прагне погратися і хотів би більше спілкуватися з вами.
  • Вони нападають - якщо ваш кіт одразу ж нападає на дзеркало, він може відчувати себе на межі або у стані стресу. З іншого боку, агресивна реакція на своє відображення є цілком обґрунтованою, якщо врахувати, що інша кішка може викликати у неї відчуття загрози.
  • Вони стрибають - коти досить рідко відчувають шок, оскільки зазвичай вони добре знають, хто знаходиться в їхньому безпосередньому оточенні, тому поява іншого кота може викликати у них шок.
  • Вони муркотять - якщо котам подобається те, що вони бачать, і вони відчувають себе дружелюбно, вони можуть почати муркотіти і тертися об дзеркало. Однак, якщо кіт треться об інші меблі, стіни або поверхні, він намагається позначити свою територію, щоб не було плутанини з приводу того, що належить йому, коли з'явиться "новий кіт".
  • Вони досліджують - багато допитливих котів можуть спробувати доторкнутися до свого відображення, покликати нявканням нового кота в дзеркалі або навіть зазирнути за дзеркало, щоб спробувати дістатися до нього.
  • Вони ігнорують - коти також є істотами звички, і вони швидко вчаться. Тому, якщо ваш кіт регулярно проходить повз дзеркало в одному і тому ж місці щодня, він навряд чи буде продовжувати давати дику реакцію. Досить скоро він зрозуміє, що не розуміє кота в дзеркалі, але він не є загрозою.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти