StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Які найдовші слова в українській мові: не кожен зможе вимовити

7 вересня 2023, 03:20оновлено 14 вересня 2023, 09:57
Найдовше українське слово, яке зафіксоване у Книзі рекордів України, містить у собі 31 літеру.
Книги, украинский язык
Які найдовші слова в українській мові/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, УНІАН

За даними науковців Інституту української мови Національної академії наук, наша мова має близько 256 тисяч слів. Але якщо брати до уваги говірки, діалекти, а також словники професійних термінів, історичні й термінологічні словники, то обсяг лексикону може сягнути навіть мільйона слів.

Але деякі з цих слів вимовляти дуже важко. Йдеться про довгі слова в українській мові, у яких налічується кілька десятків літер. Які ж найдовші слова в українській мові, відомо небагатьом.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Що означає "нівроку": мовознавець пояснив колоритне слово

відео дня

Найдовшим в українській мові вважається слово "дихлордифенілтрихлорметилметан", яке містить у собі 30 літер. Таку назву має хімікат, який використовують для боротьби зі шкідниками. Зокрема, такий інсектицид допомагає позбутися комарів, сарани, а також шкідників бавовника, соєвих бобів та арахісу. Але через свою шкідливість і здатність накопичуватися в організмі людей і тварин у багатьох країнах цей хімікат заборонений.

Звісно, вимовляти таку назву у побуті – це ще той квест. Навряд чи комусь зручно використовувати таке слово у мовленні. Саме тому у побуті закріпився спрощений варіант – ДДТ ("дуст").

Цікаво, що за даними Книги рекордів України, найдовше слово української мови містить 31 літеру – "рентгеноелектрокардіографічного".

Але подекуди згадується про ще одне непоширене слово, яке перевершує за кількістю літер уже згадані слова. Так, у деяких джерелах згадують про слово "а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота", що містить 38 літер. Зазначена фраза з цим словом згадувалася в одному з випусків журналу "Хімічна промисловість України".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти