StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як зберегти стосунки на відстані: 2 найважливіші поради від психолога

14 лютого 2024, 17:30оновлено 16 лютого, 15:48
Відстань впливає на відносини дуже сильно, але якщо дотримуватися кількох важливих порад, то можна зберегти і зміцнити свої стосунки, незважаючи на обставини.
Влюбленная пара, отношения, Анна Кушнерук
Як зберегти стосунки на відстані/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Підтримувати стосунки з коханою людиною, якщо ви опинилися за багато кілометрів один від одного, може бути дуже важко. Але в умовах повномасштабної війни усім українцям доводиться пристосовуватися до важкої реальності.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Тільки одиниці зможуть знайти хамелеона: загадка, яку треба розгадати за 7 секунд

Психоаналітик Анна Кушнерук у "Сніданку з 1+1" розповіла, яким чином можна підтримувати стосунки на відстані і як спілкуватися, щоб зберігати глибокий емоційний зв'язок.

Вона зазначила, що, по-перше, потрібно розповідати рідній людині про свої емоції, почуття, додати інтимності, а не лише розповідати про сухі факти, як у вас справи і як ви провели день. По-друге, треба наповнювати розмову чимось окриляючим і піднесеним, щоб і ви, і кохана людина після розмови хотіли телефонувати ще. Адже якщо лише жалітися і розповідати чи розпитувати про негатив, то іншого разу вже не так буде хотітися зідзвонюватися.

"Ми у мирний час говорили, що стосунки на відстані нежиттєздатні. Але війна і час розлуки за таких важких обставин – це період, коли ми маємо нести надвідповідальність за те, щоб те, що для нас настільки миле, любе і важливе, не було з почуття провини. А щоб це кохання було життєздатним саме завдяки тому, що ми його постійно підживлюємо", – зазначила Кушнерук.

Вона пояснила, що в такий непростий час важливо те, як ми підтримуємо комунікацію з рідними людьми. Психолог наголосила, що під час спілкування з рідною людиною не потрібно переказувати їй лише сухі факти про своє життя – "поїли, спустилися (в укриття під час тривоги – ред.), піднялися, стільки-то було тривог". Адже новини про кількість тривог і таке інше ми всі більш-менш знаємо.

"Але тут інтимний компонент найважливіший. Говорити, як саме я за тобою сумую, що саме я згадую, що для мене стало зрозумілим за той час, що ми з тобою відокремлені. Я хочу тобі подякувати за те, що ти робиш для мене те то і й те то. Я згадала смішну історію, яку ти мені розповідав, і вона мені сьогодні наснилася", – каже Кушнерук.

Вона зазначила, що у кожної пари в стосунках є інтимний компонент. Зараз, коли ми на відстані і не можемо торкатися один одного, то потрібно цю інтимність використовувати у мові, у словах.

"Якщо ви сюсюкаєтеся – сюсюкайтеся ще, якщо ви називаєте один одного якимись "дурними" іменами – не потрібно цього боятися. Взагалі інтимна лірика – це надзвичайна якась штука, яка тримає стосунки", – сказала психолог.

Які є погані сигнали у спілкуванні на відстані

Погані сигнали у стосунках на відстані – це якщо ви починаєте спілкуватися лише формально, лише новинами, лише в один і той самий час (якщо це не питання безпеки та особливостей зв’язку), каже Кушнерук. За її словами, варто звертати увагу також на те, якщо ви припиняєте розмову, тому що більше нічого не хочеться повідомляти.

"Ми завжди один за одним сумуємо. Але цей смуток не потрібно сльозами і поганим настроєм проявляти. Потрібно звернути увагу, щоб кожна розмова з коханою людиною була такою, яка наповнює та окрилює. Якщо я після кожної розмови почуваю себе погано, і мій коханий, моя близька людина після цієї розмови хоче лише плакати, і все, це говорить про те, що тут якість незадовільна. І потрібно цю якісь підіймати, щоб ми хотіли один одному телефонувати і писати", – наголосила психолог.

Вона зазначила, що коли ми зідзвонюємося з коханою людиною, то часто хочеться пожалітися, або розпитати якісь деталі про його нинішнє життя, якщо ми говоримо про військових – чи він їв, чи він спав, "чи він шапку одягнув".

"Але не про це йому хочеться говорити. Так само чоловікам, які боронять свою країну в тилу, їм також хочеться розповідати про ті подвиги, які вони чинять кожного дня, працюючи. Тому якість розмов повинна бути максимально підсилена тим, що ми один одним захоплюємося. Зараз немає зайвих слів, зараз немає забагато уваги чи вдячності. Зараз любити треба так, щоб аж оживляти усіх, у кого не вистачає енергії. Перелюбити неможливо", – додала психолог.

Дивіться відео з порадати Анни Кушнерук, як підтримувати стосунки на відстані:

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти