StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як сказати "шмотки" українською: Авраменко назвав милозвучні відповідники

24 вересня 2023, 18:12
У нашій мові відсутнє слово "шмотки", оскільки це суржик, який, на жаль, українці часто використовують.
Авраменко
Як сказати "шмотки" українською? / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко присоромив перекладачів американського комедійного фільму "Барбі", прем'єра якого відбулася у липні цього року.

Так, на своїй сторінці в Instagram Авраменко заявив, що у фразі "забирай свої дівчачі шмотки" є груба помилка.

Справа в тому, що в українській мові відсутнє слово "шмотки", оскільки це суржик, який, на жаль, використовується деякими людьми у повсякденному мовленні. Проте в професійних перекладах не варто використовувати російськомовні кальки.

відео дня

Мовознавець запропонував українцям пройти невеличкий тест. На місці слова "шмотки" у фразі "забирай свої дівчачі шмотки" має бути один із варіантів рядка:

  1. Хайлайтери, консилери.
  2. Джинси, джогери.
  3. Блискітки, паєтки.
  4. Лахи, манатки.

Ви вже визначилися з правильною відповіддю? Сподіваємось, ви обрали правильний варіант. Правильно казати: "забирай свої дівчачі лахи" або "забирай свої дівчачі манатки".

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови збагатив словник громадян колоритними українськими словами, які ми незаслужено забули. Так, мовознавець відповів, як українською сказати "странный случай".

Також Авраменко розповідав про поширені помилки у мовленні, які допускають громадяни. Зокрема, відомий вчитель України відповів, як правильно назвати "лімузін" українською.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти