StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як "народжуються" сніжинки та чому вони неповторні: відповідь вас здивує

23 листопада 2023, 20:09
1106
Сніжинки - це справжні шедеври природи, які ніколи не повторюються. Як вони утворюються, і чому у них завжди шість променів?
Як 'народжуються' сніжинки та чому вони неповторні: відповідь вас здивує
Цікаві факти про сніжинки / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Сніжинки завжди викликають захоплення своєю неймовірною красою та геометричною вишуканістю. Їхня досконала симетрія та унікальність вже давно привертала увагу вчених і допомогла розгадати природні та хімічні таємниці.

Скільки у світі однакових сніжинок

Здавалося б, що у світі має бути безліч однакових сніжинок. Адже вони утворюються з одних і тих же молекул води й умови їх утворення здаються досить одноманітними. Однак, це не так. Сніжинки утворюються в результаті складного процесу, який залежить від багатьох факторів, таких як температура, вологість, швидкість вітру та атмосферні умови. Навіть незначні зміни в цих факторах можуть призвести до того, що сніжинка набуде іншої форми.

Чому не може бути двох однакових сніжинок

Форма сніжинки визначається тим, як водяна пара в атмосфері кристалізується навколо ядра сніжинки. Цей процес відбувається в кілька етапів. Він починається з кристалізації водяної пари на замерзаючих частинках пилу чи льодяних ядерцях в атмосфері. Всі ці частинки мають відмінну структуру та форму, тому умови, за яких вони зливаються і утворюють сніжинку, різняться.

відео дня

В результаті, кожна сніжинка має свою унікальну структуру, форму та риси. Це робить шанси на утворення двох абсолютно однакових сніжинок майже неймовірно малими.

Скільки молекул у сніжинці

Кількість молекул у сніжинці залежить від її розміру. Середня сніжинка має діаметр близько 5 мм. При цьому вона складається з приблизно 10 мільярдів молекул води.

Де знайшли найбільшу сніжинку

Найбільша відома сніжинка була знайдена в Монтані, США, у 1887 році. Її діаметр становив 38 сантиметрів, а вага - 270 грамів. Вона випала під час снігової бурі 1887 року.

Сніжинка була знайдена містером Джорджем Гібсоном, який працював на залізничній станції у місті Роквелл-Сіті. Він побачив сніжинку, яка падала з неба, і встиг її зловити. Сніжинку передали в музей Смітсонівського інституту в Вашингтоні, округ Колумбія, де зберігається донині.

Чи можна знайти однакові сніжинки

Якщо говорити про абсолютно однакові сніжинки в природі, то ні, їх не існує. Однак можна знайти сніжинки, які дуже схожі одна на одну.

Хоча, теоретично дві сніжинки можуть бути однаковими, але це малоймовірно. Навіть якщо всі фактори, що впливають на форму сніжинки, будуть однаковими, все одно є невелика ймовірність того, що два кристали льоду утворяться абсолютно однаково. Кожна сніжинка формується за своїми умовами, дослідженнями молекулярної структури, інтервалом температур, а тому вона унікальна.

Скільки променів у сніжинки

Більшість сніжинок мають шість променів. Це пов'язано з тим, що молекули води в кристалі льоду утворюють кристалічну ґратку з шестикутною структурою.

Форма сніжинки залежить від кількох факторів, включаючи температуру та вологість під час її утворення. Унікальна шестикутна симетрія сніжинок обумовлена молекулярною структурою води та способом, яким кристалізується вода під час утворення сніжинки. Також впливає швидкість росту сніжинки та шлях, який вона долає в атмосфері до того, як впаде на землю.

Чому у сніжинки завжди шість променів

У сніжинок завжди шість променів через особливу кристалічну структуру молекул води та їх асиметричне розташування під час замерзання. Сніжинки формуються, коли молекули води поступово кристалізуються навколо дрібних часток пилу чи льоду, утворюючи шестикутну основну структуру.

Цей процес називається дендритним ростом, де кожна гілочка сніжинки росте у шестикутному або гексагональному візерунку. Якщо збудувати молекулярну модель кристала льоду, то легко побачити, що молекули води при замерзанні організовуються у шестикутну симетрію, що і призводить до формування шести променів у сніжинок.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти