StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як правильно провести Чистий четвер 2024: що можна і категорично заборонено робити

29 квітня 2024, 09:58оновлено 29 квітня, 13:31
823
Чистий четвер названо так не через прибирання, а через символічне очищення через сповідь і причастя.
Як правильно провести Чистий четвер 2024: що можна і категорично заборонено робити
Чистий четвер 2024 року - значення і традиції / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, УНІАН

Чистий четвер - це особливий день у християнській традиції, який припадає на четвер Страсного тижня, за три дні до Великодня. Цей день знаменує собою останні приготування до головного християнського свята, час для духовного та фізичного очищення.

Якщо ви цікавитесь приготуваннями перед Великоднем, для вас корисно буде прочитати матеріал Главреду: Навіть "Кагор": що категорично не можна святити на Пасху - відповідь священника.

Що означає свято Чистий четвер

Чистий четвер або Великий четвер, є четвертим днем Страсного тижня, що передує Великодню. У цей день християни згадують Таємну вечерю, коли Христос встановив таїнство святого причастя, також відоме як Євхаристія.

відео дня

Під час цієї вечері Ісус розділив з апостолами хліб і вино, сказавши: "Це є тіло Моє, і це є кров Моя". Після цього він омив ноги кожному з апостолів, демонструючи смирення і братню любов. Цей вчинок Ісуса став символом служіння та покори, а також символом духовного очищення.

Тоді Ісус уже знав своє майбутнє та сказав апостолам, що один із них зрадить його. Пізніше, коли всі пішли в Гетсиманський сад для молитви, Іуда Іскаріот зрадив Ісуса за 30 срібняків, вказавши на нього римським солдатам.

Для вірян Чистий четвер є днем духовного та фізичного очищення. Омивши ноги апостолам, Ісус продемонстрував принцип смирення та служіння, який має наслідувати кожен християнин. Цей день нагадує вірянам про важливість очищення від гріхів і підготовки душі до святкування Великодня.

Коли Чистий четвер у 2024 році?

У 2024 році Страсний тиждень перед Великоднем розпочнеться 29 квітня і завершиться 4 травня. Великий четвер, який є одним із днів цього важливого періоду, випадає на 2 травня.

Що потрібно робити у Чистий четвер

Чистий четвер часто асоціюється з генеральним прибиранням, проте це є міфом, підкреслюють у Православній церкві України (ПЦУ).

"Великий або Чистий четвер для віруючих християн – це не про генеральне прибирання власних помешкань, миття вікон, посуду чи прання. Це день очищення власної душі", - пояснили у ПЦУ.

ПЦУ закликає вірян зосередитися не на фізичному прибиранні, а на духовному очищенні. Замість генерального прибирання варто відвідати церковні служби, взяти участь у Святому Причасті та сповідатися. Церква також рекомендує вислухати читання дванадцяти уривків з Євангелія, що розповідають про страждання Ісуса Христа та Його розп’яття.

Хоча прибирання може бути корисним для психологічного стану, у ПЦУ наголошують, що це не має відволікати від головного - очищення душі та з'єднання з Богом. Тому варто спланувати свій час у Чистий четвер так, щоб приділити увагу не лише фізичній чистоті, але й духовному відновленню.

Що треба робити у Чистий четвер за народними звичаями

У Чистий четвер заведено відвідувати церкву для сповіді та причастя. Під час служби віряни запалюють свічки і намагаються принести їх додому, не погасивши. Згідно з давніми прикметами, така свічка захищає дім від пожеж, а сім'ю – від хвороб.

Цей день також присвячений підготовці до Великодня, зокрема, випіканню пасок та фарбуванню яєць. Традиційно в Чистий четвер роблять прибирання в домі та очищають тіло. Згідно з давніми звичаями, потрібно скупатися до сходу сонця, щоб символічно змити з себе гріхи та негативну енергію, накопичену за рік.

Окрім цього, у Великий четвер готують так звану четвергову сіль або чорну сіль. Для цього в ніч з середи на четвер звичайну сіль прожарюють у печі, поки вона не стане чорною, а потім освячують її в церкві. Четвергову сіль використовують для різних цілей: додають у їжу, використовують як лікувальний засіб або носять як талісман у ладанках.

Що не можна робити у Чистий четвер

За християнськими традиціями, у Чистий четвер не можна:

  • сваритися, злитися та ображатися;
  • порушувати піст, веселитися;
  • святкувати весілля, дні народження;
  • займатися важкою фізичною працею (хоча звичайні господарські справи дозволені).

Вважається, що у Великий четвер потрібно закінчити всі господарські справи, оскільки в п'ятницю та суботу заборонено займатися фізичною працею, бо "пил може потрапити в очі Ісусу".

Також у Чистий четвер не можна віддавати речі з дому, оскільки це може призвести до втрати спокою та достатку.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти