StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно казати – "резинка" чи "гумка" для волосся: мовознавець здивував відповіддю

1 березня 2024, 06:35оновлено 5 березня, 23:06
Часто зустрічається неправильне використання слів у такому контексті.
Резинка для волос, украинский язык
Як правильно казати – "резинка" чи "гумка"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Нерідко можуть виникати суперечки, як правильно називати предмет, який ми використовуємо для зав’язування волосся чи фіксації спідньої білизни або одягу – гумка чи резинка.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Головоломка для перевірки IQ: тільки найуважніші знайдуть кота за 11 секунд

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці дав відповідь не це питання і розповів, чи буде помилкою застосування якогось із цих слів.

"Сьогодні з’ясуємо, як називається еластична тасьма, якою стягують волосся – резинка чи гумка. Академічні тлумачні словники гумову тасьму (або стрічку) називають резинкою. Так, і ту, якою фіксують чи стягують волосся, і ту, яку використовують для фіксації спідньої білизни, і навіть особливий вид в’язки, який надає виробу властивості розтягуватися. Так, так, саме резинка", – зазначив Авраменко.

Але він уточнив, що у тих самих словниках слово "резинка" марковане як суто розмовне, тобто напівлітературне.

"Та й не дивно, адже воно потрапило до нашої мови з французької через посередництво російської. Тож багатьма мовцями сприймається як росіянізм, суржикове слово", – сказав мовознавець.

У той же час він зазначив, що мовознавці, зокрема і професор Олександр Пономарів, радять віддавати перевагу слову "гумка". Авраменко процитував вченого Пономаріва: "Оскільки тасьма виготовлена з простих та гумових ниток, то її треба називати не резинка, а гумка". За словами Авраменка, це логічно.

"То ж друзі, резинка чи гумка переможе у двобої – покаже лише час. А я вам підкину лише кілька синонімів. Аксесуар, яким фіксують волосся, ще називають "стяжкою" від "стягувати". А засіб для підтримування одягу, скажімо, спортивних штанів – "гумовою стрічкою" або "еластичною стрічкою". Насамкінець лише додам – дбаймо про те, щоб Україна говорила грамотно", – підсумував мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно казати – резинка чи гумка:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець Авраменко розповів, що означає "цмулити" і "гайнувати". Значення цих слів відомо не усім, тому, почувши їх від іншої людини, можна легко заплутатися.

Також раніше мовознавець розповів, чому не можна казати "у даний момент". Фрази "у даний момент", "в дану мить", "в даній ситуації" – неправильні. Слово "даний" у них потрібно замінити.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти