StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як правильно казати – "копіЙОк" чи "копІйок": Авраменко поставив крапку у дилемі

8 серпня 2023, 06:25оновлено 9 серпня 2023, 16:02
20805
Часто можна заплутатися, де ж буде правильно поставити наголос у цьому слові.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, як правильно казати – "копіЙОк" чи "копІйок"/ колаж: Главред, фото: скрін

У мовленні оточуючих нас людей часто можна почути, що слово "копійки" в певних формах наголошують по різному – то кажуть "копіЙОк", а то "копІйок".

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, як правильно ставити наголос у цьому слові у множині.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Як перекласти українською "брезгливый" і "мнительный": Авраменко дав пояснення

Він зазначив, що трискладові іменники на "-ка", наприклад, "приказка" або "копійка" у множині мають наголос на закінченні – "приказкИ", "копійкИ".

"Щоправда, із числівниками два, три і чотири наголос ставимо такий, як і в однині – "дві прИказки", "три копІйки", – зазначив Авраменко.

З рештою числівників наголос також ставимо такий, як в однині.

"А як же з рештою числівників. Ось тут усі словники чомусь мовчать. І тільки останнє видання Академічного російсько-українського словника Віталія Жайворонка нам дозволяє наголошувати так, як в однині – "пять копІйок" і "двадцять сім копІйок", – пояснив, мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно казати – п’ять копІйок чи п’ять копійОк:

Раніше Авраменко пояснив, що не так із фразою "ця спідниця кинулася в очі". Вживати слово "кинутися" у такому контексті неправильно, адже кинутися в очі може лише люте кошеня.

Також раніше Авраменко пояснив, як сказати українською "встречают по одежке". Часто ми впадаємо у ступор, коли доводиться шукати український відповідник поширеним прислів’ям. І більшість з нас навіть не здогадується, як правильно.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти