StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не можна казати "на Україні": Авраменко пояснив серйозну помилку

7 серпня 2023, 10:55оновлено 9 серпня 2023, 16:02
52022
Не можна вживати прийменник "на", коли ми кажемо, що щось відбувається у певній державі.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чому не можна казати "на Україні"/ колаж: Главред, фото: скрін

Коли хтось нам розповідає про певну країну, то час від часу можна почути прийменник "на" у таких сполуках слів, де він насправді вживатися не повинен. Наприклад, не можна казати "на Україні".

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, у чому саме полягає помилка і як казати правильно.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Як перекласти українською "брезгливый" і "мнительный": Авраменко дав пояснення

відео дня

"Донині чую, як кажуть "на Україні". Щоправда цієї прикрої помилки останнім часом припускаються все менше. Запам’ятайте, що "на" ми кажемо лише тоді, коли ведемо мову про частину якоїсь країни. Ось, наприклад, "на Одещині", "на Поліссі". Або "на Рязанщині" чи "на Брянщині", це російські області. Чи, скажімо, "на Підляшші" у Польщі", – пояснив мовознавець.

Також він роз’яснив, коли ж варто вживати "в". Прийменник "в" буде доречним тоді, коли ми називаємо просто країни.

"Ні в якому разі не кажіть "на Україні" чи "на Польщі". Грамотно сказати "в Україні" чи "у Польщі". Отож, кажіть не "на Україні", а "в Україні", – підсумував Авраменко.

Раніше Авраменко пояснив, як сказати українською "встречают по одежке". Часто ми впадаємо у ступор, коли доводиться шукати український відповідник поширеним прислів’ям. І більшість з нас навіть не здогадується, як правильно.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, чому казати "піцерІя" і "начИнка" – неправильно. Деякі наголоси дуже поширених слів так міцно "вросли" у наше мовлення, що ми навіть не помічаємо, що вимовляємо неправильно.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти