StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як зрозуміти, що час садити картоплю - найкращий час і глибина для багатого врожаю

21 березня 2024, 02:05оновлено 15 квітня, 09:10
Існує багато ознак для визначення відповідного часу для посадки картоплі.
Як зрозуміти, що пора садити картоплю
Як зрозуміти, що час садити картоплю / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Вирощування картоплі починається з правильної посадки, а вибір оптимального часу і методу посадки - ключові моменти.

До речі, раніше ми писали - картопля на пюре звариться в 2 рази швидше: хитрощі, якими користуються одиниці. Зазвичай процес варіння пюре займає близько 20 хвилин, але цей процес можна прискорити.

Експерти сайту "Яскрава клумба" також радять звернути увагу на сорт і підготовку картоплі до посадки.

відео дня

Коли садити картоплю?

Картопля любить тепло і вологість. Ідеальний час для її посадки настає, коли земля прогрівається до +8°С-10°С на глибині 12-15 см, що зазвичай відбувається на початку травня.

Як підготувати картоплю до посадки?

За місяць до посадки рекомендується дістати бульби зі сховища, щоб вони проросли. Добре пророслі бульби утворюють етіольовані стебла і стають зеленими, що сприяє здоровому росту рослин.

Як правильно класти картоплю при посадці?

Паростки бульб мають бути спрямовані вгору під час посадки, щоб вони могли легко прорости через ґрунт і утворити міцні стебла і столони, на яких формуватимуться бульби. Це сприяє оптимальному розвитку кореневої системи та врожайності.

На яку глибину садити картоплю?

Глибина посадки залежить від типу ґрунту. На важких ґрунтах рекомендується посадка на 5-10 см, а на легких і пухких - на 10-15 см.

Як зрозуміти, що пора садити картоплю - народні прикмети

Наші предки не зверталися до місячного календаря або не вивчали температуру ґрунту. Вони визначали час посадки за народними прикметами. Один із найпоширеніших способів був заснований на стані землі.

Якщо взяти невелику грудку з городу і кинути її на дорогу, і якщо вона прилипає, то ще рано садити картоплю через високу вологість ґрунту. Якщо ж грудка розпадається на частинки, це означає, що можна розпочинати посадку.

Коли правильно висаджувати картоплю

Оптимальні строки посадки картоплі передбачаються за умови настання в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6+8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки посадки картоплі припадають на другу-початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні строки посадки картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.

Існують також інші ознаки для визначення відповідного часу для посадки картоплі. Наприклад, дехто вірить, що коли листя на березі стає розміром з копійчану монету або коли цвіте бузина, настав час для посадки.

Однак у наш час весна стала непередбачуваною, тому не варто повністю покладатися тільки на народні прикмети. Важливо враховувати також погодні умови вашого регіону перед початком посадки картоплі.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти