StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Диявольський" знак: чому очі котів світяться в темряві

18 листопада 2023, 04:00
Супутники відьом, слуги диявола чи втілення нечисті - саме так називали котиків у Середньовіччі. Главред з'ясував, чому очі кішок світяться у темряві.
"Диявольський" знак: чому очі котів світяться в темряві / Колаж Главред. фото: скріншот із відео

У Середньовіччі котиків часто вважали за загадкових істот через їхні очі, які сяяли вночі, наче алмази. Через це багато тисячоліть коти навіть потрапляли під інквізицію. Проте сучасне пояснення зловісного вигляду пухнастиків є досить простим.

Чому очі котів світяться в темряві?

Очі котів світяться у темряві завдяки особливостям їхнього зорового апарату та наявності спеціального шару в очному яблуці, який називається "тапетум". Ось кілька причин, які пояснюють цей ефект:

  • Тапетум: У котів, а також у багатьох інших нічних хижаків, є шар тапетуму, який відбиває світло, що проходить через сітківку, назад через неї. Це збільшує шанси фотонів потрапити в фоторецептори сітківки на другому проходженні, підвищуючи чутливість очей до слабкого світла.
  • Покращення нічного бачення: Через те, що коти великі хижаки, їхні очі адаптовані до полювання в умовах низької освітленості. Світло, яке потрапляє через зіницю, проходить через тапетум і ще раз освітлює сітківку, дозволяючи котам бачити при слабкому освітленні. Здатність бачити у темряві дозволяє котам легше полювати вночі та в умовах обмеженого світла.

Завдяки чому очі котів світяться у темряві?

Біохімік Гліб Репіч в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, що очі котів світяться завдяки гуаміну.

"Гуанін це дуже класна сполука, дуже розповсюджена в природі. А ось її молекула входить до молекули життя найголовнішої молекули, без якої б не існувало життя на нашій планеті. Це молекула ДНК (дезоксирибонуклеї́нова кислота́), яка кодує генетичну інформацію. І от саме з кристалів гуаніну складається дзеркало за сітківкою ока кота, яке відбиває світло.

Чому очі котів світяться - дивіться у відео:

Науковець також повідомив, як саме відбувається процес так званого "світіння" очей у котів.

"Світло проходить крізь сітківку, і сітківка реагує на це світло. Тобто йде сигнал до мозку кота і він щось бачить. Потім світло відбивається від цих кристалів гуаніну і повертається назад і ще раз проходить через ту саму сітківку. Завдяки цьому коти і можуть так добре бачити в темряві, а їхні очі світяться", - резюмує біохімік Гліб Репіч.

Отже, цей природний механізм є адаптацією, яка допомагає котам функціонувати в умовах обмеженого світла та низької освітленості.

Також вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти