"Рух заборонено" і "цегла": у чому різниця дорожніх знаків, які легко переплутати

23 жовтня 2024, 23:07
89
На українських дорогах існує два знаки, які, попри схожість, виконують різні функції.
'Рух заборонено' і 'цегла': у чому різниця дорожніх знаків, які легко переплутати
Чим відрізняється "В'їзд заборонено" від "Рух заборонено" / Колаж: Главред, фото: УНІАН, скріншот

Серед українських дорожніх знаків існують два, які часто плутають, хоча їх призначення дещо відрізняється. Перший — це знак "В’їзд заборонено" (3.21), так звана "цегла". Він виглядає як прямокутник білого кольору у червоному колі. Другий — знак "Рух заборонено" (3.1), який має форму білого кола з червоним обрамленням.

Обидва знаки належать до групи забороняючих, але їхнє призначення має істотні відмінності, про які слід знати. Перший не дозволяє в’їжджати, а другий – рухатися у певному напрямку, йдеться у ПДР.

Сфера дії знаків

Знак "В’їзд заборонено" забороняє водіям в'їжджати на певну територію. Проте він не поширюється на маршрутні транспортні засоби. Його дія поширюється від місця встановлення до найближчого перехрестя, а в населених пунктах, де немає перехресть, — до їхнього кінця.

відео дня

Знак "Рух заборонено" забороняє водіям рух у всіх напрямках. Однак є винятки: водії маршрутних таксі, мешканці території та особи з інвалідністю або з інвалідами в салоні можуть проїжджати без штрафу.

Напрями руху

Знак "Цегла" забороняє рух лише в певному напрямку, тоді як знак "Рух заборонено" забороняє рух у будь-якому напрямку. Це означає, що за знаком "Рух заборонено" не можна ні в’їжджати, ні виїжджати.

Штраф за порушення правил дорожнього руху

Порушення правил дорожнього руху тягне за собою штраф. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП) - Ст. 122 ч. 1, за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини передбачений штраф у розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Що таке ПДР?

Правила дорожнього руху - звід правил, що регулюють обов'язки учасників дорожнього руху (водіїв транспортних засобів, пасажирів, пішоходів тощо), а також технічні вимоги, що висуваються до транспортних засобів, для забезпечення безпеки дорожнього руху, повідомляє "Вікіпедія".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти