StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що буде з організмом, якщо їсти насіння соняшнику зі шкіркою: відповідь вчених

12 квітня 2024, 10:23оновлено 14 квітня, 10:04
Шкарлупа соняшникового насіння містить велику кількість дієтичних волокон, які корисні для людини. Главред з'ясував, що буде якщо їсти насіння зі шкіркою.
Що буде з організмом, якщо їсти насіння соняшнику зі шкіркою: відповідь вчених
Що буде якщо їсти насіння зі шкіркою - чим корисне соняшникове насіння / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, ua.depositphotos.com

Соняшникове насіння відоме своїм приємним смаком і корисними властивостями, тому воно є популярним снеком і додатком до різних страв у багатьох країнах. Кожне маленьке зернятко містить чимало кількість вітамінів, мінералів та важливих біологічно-активних речовин. Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла дієтолог Галина Незговорова.

Чим корисне соняшникове насіння

"Магнію у насінні соняшнику в 6 разів більше, ніж у житньому хлібі, а кальцію – стільки ж, як у сметані. Також в настінні міститься вітамін Е і Д, які вкрай необхідні для краси шкіри, волосся та сльозових оболонок", - наголошує Галина Незговорова.

За її словами, вживання насіння позбавляє від депресії, підвищує імунітет, знижує рівень холестерину у крові, позитивно впливає на роботу серцево-судинної та нервової системи, має послаблюючу та жовчогіну дію, а також позитивно впливає на репродуктивну систему жінок і підвищує потенцію у чоловіків.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, скільки можна їсти насіння соняшника, рекомендуємо наш матеріал: З'являться зайві кілограми і не тільки: скільки можна їсти насіння, щоб не нашкодити.

Кому не можна їсти соняшникове насіння

"Насіння не рекомендують вживати при запальних процесах системи травлення, ожирінні, індивідуальній непереносимості, а діткам – після двох років", - зазначає дієтолог.

Дивіться відео про те, чим корисне соняшникове насіння:

Яке соняшникове насіння найкорисніше

Насіння та олія – чудове доповнення до салатів, перших страв, гарнірів та випічки.

"Найбільш корисне свіже, сухе, неочищене настіння, тому що термічна обробка знищує майже 90% корисних речовин. Отже, солоне та підсмажене настіння краще вживати не часто і не більше 100 грамів на день, а чистити його краще руками для збереження зубної емалі", - резюмує вона.

Хто така Галина Незговорова?

Галина Незговорова – дієтолог, гастроентеролог, нутриціолог, лікарка вищої категорії, яка має стаж роботи майже 30 років.

Лікарка проводить консультації і діагностику при порушеннях обміну речовин. Займається лікуванням хвороб шлунково-кишкового тракту – виразкової хвороби, гастриту, панкреатиту, нирок тощо.

Що буде якщо їсти насіння зі шкіркою

Незважаючи на те, що шкаралупа - це насамперед клітковина, експерти та науковці застерігають від її вживання. Зазначається, що насіння соняшнику може викликати задуху і призвести до закупорки або непрохідності стравоходу.

За даними Національної асоціації соняшнику США, шкаралупа існує лише для того, щоб захистити насіння, а не для того, щоб його їсти.

"Якщо не пережовувати належним чином, гострі шматочки лушпиння можуть проколоти або прикріпитися до слизової оболонки стравоходу або травного тракту. Медична література підтверджує ряд випадків у дітей, коли через вживання в їжу соняшникової шкаралупи сталося поранення", - йдеться у повідомленні.

Крім того, науковець Поль Канкалон у своїй роботі "Хімічний склад лушпиння соняшникового насіння" зазначає, що вони містять багато волокон, які називаються лігніном і целюлозою, і які ваш організм не може перетравити.

"Якщо ви випадково проковтнете невеликі шматочки шкаралупи, це не буде шкідливо. Проте, якщо ви з'їсте велику кількість, шкаралупа може спричинити закупорку кишкового тракту, що може бути небезпечним", - зазначають експерти.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти