StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

3 найкращі варіанти, що робити з опалим листям: садівник поділилася цінними порадами

27 серпня 2024, 04:55оновлено 29 серпня, 18:57
11254
Є кілька чудових варіантів, як переробити опале листя, щоб воно принесло користь садовій ділянці та домашнім рослинам.
Опавшие листья, Антонина Лесик
Що робити з опалим листям/ колаж: Главред, фото: скрін

Опале листя є справжньою проблемою для садівників, адже щороку восени доводиться думати, що робити з опалим листям і куди його подіти. Своїми секретами боротьби з цією проблемою поділилася експертка із садівництва і блогерка Антоніна Лесик у "Сніданку з 1+1".

Радимо також прочитати матеріал: 4 найкращі способи, як відмити плитку у ванній: усі забруднення безслідно зникнуть

"На городі ми можемо використати опале листя для укриття наших підзимових посадок. Наприклад, часнику або цибулі. Також листя ми можемо закласти у компостну теплу грядку. Складаємо шарами, як на пиріг. Можна ще додати туди органічних залишків від збору врожаю, все це пересипати землею, пролити – і на наступний сезон буде у вас готовий компост", - зазначила Лесик.

Також з настанням холодів у садівників є клопіт – чим вкрити рослини, які бояться холоду, наприклад, троянди та гортензії. Якщо зібрати сухе листя, яке довго не перегниває, наприклад, волоського горіху або дуба, воно буде чудовим наповнювачам для повітряно-каркасного укриття. Наприклад, можна так укрити гортензію – обрізати і зв’язати усі пагони, напхати всередину і навколо сухого дубового листя і зверху вже накрити якимось матеріалом типу геротекстилю або агроволокна.

"Якщо ж у вашому саду листя дуже багато, я раджу вам приготувати так званий листовий компост. Одразу згрібаємо листя у великі сміттєві мішки. Знизу робимо отвори, щоб відходила зайва волога. Зав’язуємо мішки і залишаємо так до наступного сезону. І на весну у вас буде чудова добавка, наприклад, що грунтосуміші, до розсади або до грядок", - сказала експертка.

Вона зазначила, що поживних речовин у такому компості не дуже багато, але він слугує чудовим кондиціонером для ґрунту.

Якщо дерева у вас на газоні й листя упало прямо на газон, то можна полегшити собі роботу і не згрібати його граблями, і використати газонокосарку під останній вже покос. Газонокосарка подрібнить це листя і воно буде додатковим добривом для газону.

Також експертка дала ще одну важливу пораду щодо прибирання листя. Вона зазначає, що не можна просто чекати, поки з дерев опаде все листя, і тільки тоді йти його прибирати – варто це робити час від часу. Адже якщо воно довго лежатиме на землі, то злежиться, стане мокрим і його буде складно прибирати.

Дивіться відео про те, що робити з опалим листям:

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти