StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Тетянин день: традиції, чудова історія і заборони свята

25 січня 2023, 08:55
Розповімо, чого категорично не можна робити в день Тетяни.
Тетянин день 2023
Тетянин день 2023 / ua.depositphotos.com

У січні православні відзначають не тільки Різдво і Водохреща, а й Тетянин день 2023. Це свято покликане вшанувати пам'ять Тетяни Римської, яка віддала своє життя за віру в Христа. У цей день віруючі не тільки йдуть в храм, а й дотримуються певних правил, про які ми розповімо далі.

Главред пропонує познайомитися з церковними святами, які чекають нас в лютому "Православний календар на лютий 2023 року: Масляна, батьківська субота і початок Великого посту".

День Тетяни: історія свята

Тетяна народилася в багатій на ті часи сім'ї. Її батько був консулом. Вся родина жила в Римі. Точних даних про народження і смерть святої історія не зберегла, але відомо, що дівчина жила в ІІІ столітті.

відео дня

Вона прийняла рішення присвятити своє життя вірі в Ісуса Христа, тому відмовилася від заміжжя. Це не врятувало її від тих, хто побажав звернути Тетяну в язичництво і змусити поклонятися богам. Одного разу її схопили і спробували змусити поклонятися Аполлону. Натомість дівчина помолилася Ісусу Христу. Після цього ідол божества розсипався на шматки, а храм, в якому він знаходився зруйнувався, поховавши під собою людей. Вважається також, що в ідолі мешкав біс, який після молитов святої втік.

Тетяну схопили і хотіли помститися за руйнування ідола і храму, але сліди тортур швидко зникали на її тілі. На молитву Тетяни спустилися з небес 4 ангели, а з неба пролунав голос. Ці чудеса змусили повірити в Ісуса Христа і тих, хто мучив святу.

На цьому муки юної дівчини не закінчилися. Її ув'язнили в храмі Зевса на три дні і хотіли змусити поклонитися іншим ідолам. Однак і це їм не допомогло. На третій день жерці побачили зруйнованих ідолів. Після цього вони вбили Тетяну та її батька.

День Тетяни: традиції свята

У Тетянин день прийнято ходити в храм на святкові богослужіння і молитися біля ікони святої великомучениці. У ікони можна поставити свічки за здоров'я, помолитися про успіхи в навчанні і роботі. У день Тетяни прийнято молитися за учнів і студентів, так як ця свята вважається покровителькою всіх, хто гризе граніт науки.

До свята Тетяниного дня пекли круглий хліб, який нагадує сонце. Кожен член сім'ї відламував собі шматочок, щоб отримати частину сонячного тепла.

Також на Русі дівчата робили невеликі ляльки з тканини і пір'я. Їх ставили в так званий "Бабин кут" в будинку хлопця, який їм подобався. Вважалося, що такий знак уваги тільки зміцнить відносини, а хлопець точно одружується на дівчині.

Коли святкують Тетянин день? Свято відзначається 25 січня щороку. Можна сміливо вітати всіх близьких і подруг, які носять це ім'я, а також студентів і учнів.

День Тетяни: заборони

На цей святковий день існує кілька заборон, які допоможуть уберегтися від біди.

На день Тетяни за церковним календарем не можна робити наступне:

  • залишати в будинку бруд і безлад - потрібно заздалегідь навести порядок, щоб не накликати біду;
  • 25 січня в Тетянин день не можна сваритися, сперечатися і брати участь в конфліктах;
  • заборонено також в день Тетяни шити, в'язати, штопати, вишивати і займатися іншими видами рукоділля.

Також в День Тетяни не можна відмовляти в допомозі всім тим, хто потребує. Прийнято давати милостиню, а також допомагати всім, хто цього просить. Допомога може бути не тільки матеріальної, а й моральної – теплі слова і сердечне тепло так само дорого коштують.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти