StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Різдвяний піст 2022: дата, що можна їсти, головні помилки

28 листопада 2022, 14:11
Скільки днів триватиме Різдвяний піст і кому не можна постити.
Різдвяний піст 2022
Різдвяний піст 2022 / 24tv.ua

Одним з 12 великих свят християн є Різдво. Йому передує Різдвяний піст. Його тривалість становить 40 днів, під час яких слід дотримуватися суворих правил. Важливо пам'ятати, що піст – це не дієта, і не суворі обмеження, а духовне зростання, очищення від гріхів.

Про те, які церковні свята православні християни відзначать в останньому місяці осені, читайте в матеріалі: Православний календар на листопад 2022: важливі дати та церковні свята.

Коли Різдвяний піст 2022

Починається Філіппов піст 28 листопада і завершується 6 січня - Різдвяний святвечір. Останній день вважається найсуворішим. 6 січня першим і єдиним прийомом їжі є Святвечір з 12 страв. Будь-який піст у більшості українців асоціюється з обмеженнями в їжі – не можна їсти м'ясо, м'ясні вироби, яйця, молочні продукти. Це помилкове судження. Дотримання обмежень в їжі повинно супроводжуватися духовними змінами - в думках, справах. Різдвяний піст - це можливість позбутися поганих звичок і кинути палити, злословити. У цей період краще утриматися від відвідування розважальних закладів, від негативних емоцій, що руйнують особистість.

відео дня

Якщо ви вирішили пройти пост за всіма правилами, то доведеться зробити над собою зусилля і забути про заздрість, гнів, роздратування і інших. Головним завданням стає очищення душі і смирення тіла. Тільки в такому тандемі християнин зможе домогтися справжньої мети посту.

Кожен з 40 днів Різдвяного посту повинен бути наповнений добром, терпінням. У ці дні слід забути і пробачити старі образи, неприємності. Доброзичливість і доброта стануть одним з кроків до підвищення духовного рівня людини. Другим кроком є зміна в харчуванні – це не просто заборона їсти м'ясо, а й обмеження в обсязі порції, в способах приготування. Рекомендується забути про гастрономічні шедеври навіть з пісних продуктів.

Різдвяний піст 2022 - що можна їсти

Харчування протягом 40 днів має бути помірним і простим. Дозволяються страви з сезонних овочів, фруктів, а також з круп, бобових, грибів. Обмеження стосується жирів. Вершкове масло заборонено, а соняшникову олію потрібно обмежити до мінімуму. Тому під час посту потрібно уважно ставитися до самопочуття. Для організму різкий перехід на вегетаріанське меню – стрес, тому важливо попередньо підготуватися і ще до 28 листопада поступово змінювати раціон.Пройти піст і досягти духовної мети можна, дотримуючись два правила. Знизити наявність в раціоні консервованих овочів. Вони надають яскравості нудним стравам, але і можуть нашкодити шлунку. Замінити тваринний білок потрібно рослинним. Тому в раціоні повинні бути бобові, гриби, горіхи. На Різдвяний піст є дні, коли можна їсти рибу. Священнослужителі кажуть, що страви з рибою можна вживати майже щодня, але є й дні, коли заборонені навіть гарячі страви.

читайте такожПравославний календар 2023: важливі свята, пости і поминальні дні

Кому не можна постити?

Суворі духовні і харчові обмеження не стосуються хворих, дітей до 7 років, вагітних жінок, а також знаходяться в дорозі. Якщо ви хочете постити, але не знаєте, чи можна це робити, краще проконсультуватися з лікарем і з духовним наставником. Найсуворіші правила Різдвяного посту повинні дотримуватися ченці. Мирянам можна і потрібно послабити вимоги до себе. Адже обмеження в їжі повинні допомогти досягти духовного зростання і змін. Також священнослужителі відзначають, що піст ні в якому разі не повинен бути джерелом поганого самопочуття або причиною загострення хвороб. Хворим на діабет, онкологію не рекомендується обмежувати раціон і дозволяється вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, солодощі.

Різдвяний піст 2022-2023 - головні помилки

Головними помилками є перехід на картоплю і макарони, вживання сирих і холодних продуктів. Харчування має бути регулярним, збалансованим і різноманітним. Протягом дня має бути 3-4 повноцінних прийому їжі кожні 3,5-4 години. З огляду на, що мирянам можна послабити вимоги, то в кожній порції повинні бути рослинні жири і гарячі страви. Так християни зможуть зберегти здоров'я і домогтися духовних цілей.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти