StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Свято сорока мучеників: якого числа в 2021 році, прикмети і заборони

17 березня 2021, 17:36оновлено 18 березня 2021, 16:27
Коли в 2021 році свято 40 святих, про що моляться 40 севастійським мученикам, чого не можна робити в свято сороки і чому – з'ясував Главред.
40 святих в 2021 році - коли свято, прикмети, молитва - ікона 40 святих
Ікона 40 святих

Свято Сорок святих Севастійських мучеників у народі називають просто свято Сорок святих (40 святих) або навіть ще коротше – свято сороки (через що іноді виникає плутанина - ніби це свято на честь птаха).

До слова, прикмети дня якраз пов'язані з птахами: у свято 40 святих печуть жайворонків – особливі булочки з пісного тіста (адже саме свято припадає на час Великого посту).

Про всі православні церковні свята березня - читайте в нашому матеріалі Православний календар на березень 2021: Масляна і Великий піст.

Отже, що означає свято 40 святих, які є прикмети на 40 святих і чого не можна робити в свято - з'ясував Главред.

читайте такожПривітання зі святом Сорок святих: картинки і своїми словами

Коли в 2021 році свято 40 святих

читайте такожКоли буде Вербна неділя в 2021 році: дата, традиції і прикметиПравославні в Україні, Росії, Білорусі та інших країнах відзначають свято Сорок святих Севастійських мучеників 22 березня. У 2021 році це понеділок.

Дата свята не змінюється з року в рік. І в багатьох регіонах воно асоціюється з остаточним вступом весни в свої права, адже приблизно в цей же час настає весняне рівнодення (день весняного рівнодення 2021 пройде трохи раніше – 20 березня).

Хто входить до 40 святих

читайте такожЯкого числа Благовіщення 2021 і що треба знати про святоПравославна церква 22 березня вшановує пам'ять 40 святих. Це воїни з міста Севастія (що у Вірменії), які відмовилися принести жертви ідолам. За це їх катували, а потім морили холоднечею в крижаному озері. Один нещасний не витримав тортур - і вибіг з озера погрітися. Але як тільки ступив на землю - упав замертво.

А вночі один з стражників - Аглаія - побачив вінці над головами тих 39 воїнів, що все ще страждали в холодній воді. Тоді він сам роздягнувся і приєднався до своїх нових братів по вірі. Так мучеників знову стало сорок.

Урешті-решт всіх забили палицями і спалили, а кістки викинули в річку. Лише за кілька днів місцевому єпископу вдалося поховати їх з честю.

Імена Севастійських мучеників: Кандид, Кіріон, Домн, Кирило, Ісихій, Іраклій, Леонтій, Смарагд, Євноік, Уалент, Екдікій, Вівіан, Клавдій, Пріск, Феодул, Євтихій, Іоанн, Ксанфій, Іліан, , Дометіан, Сисиній, Ангій, Аетій, Флавій, Акакій, Лісімах, Олександр, Ілій, Горгоній, Феофілгаій, Афанасій, Сакердон, Микола, уалерій, Філоктімон, Северіан, Худіон, Мелітон і Аглаій.читайте такожВеликі церковні свята в лютому 2021 і календар постів

Ікона 40 святих - в чому допомагає

Сорок Севастійських мучеників - небесні покровителі всіх чоловіків, особливо воїнів і мандрівників.

Перед іконою 40 святих моляться:

  • про духовну допомогу у важку годину гоніння й ув'язнення;
  • про зміцнення сили духу, щоб гідно перенести випробування;
  • жінки - про те, щоб їхні рідні чоловіки благополучно і скоріше повернулися з далекої дороги.

Молитва в день сорока святих

О, святі славнії страстотерпці Христові, чотиридесяте, які у граді Севастії Христа заради мужньо постраждалі, через вогонь бо і воду проідосте і, яко друзі Христові, в спокій Небесного Царства вшедше, імате вели відвагу до Пресвятої Трійці клопотатися про рід християнський, наипаче ж шанують святу пам'ять вашу і з вірою і любов'ю вас закликають. Випросіть у Всещедрого Бога прощення гріхів наших і житія нашого виправлення, та в покаянні і нелицемірної любові один до одного пожівше, зі сміливістю постанемо Страшному Судищу Христову і вашим заступництвом праву праведного судії постанемо. Їй, угодниці Божі, будите нам захисниці від усіх ворог, видимих і невидимих, та під дахом святих ваших молитов позбудемося всіх бід, зол і напастей до последняго дні життя нашея і тако прославимо велике і Достопоклоняємое Ім'я Вседіятельния Трійці, Отця, Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Які є прикмети на 40 святих і традиції

Ще напередодні в неділю священики радять відвідати церковну службу, послухати проповідь про 40 Севастійських святих і їхній духовний подвиг.

22 березня прийнято молитися за родичів-чоловіків і просто за дорогих серцю представників чоловічої статі.

На 40 святих не можна робити брудну роботу по дому: мити підлогу, прибирати, прати - проте можна і потрібно готувати, в першу чергу пекти 40 булочок у формі жайворонків.

Свято 40 святих у народі тісно пов'язане з жайворонками.

Цьому є і церковне пояснення: мовляв, птах під час польоту різко пікірує вниз – але ніколи не розбивається. І в цьому багато хто бачить його смиренну довіру волі Божій. Вважається, що так само і людина повинна завжди покладатися на волю Господа - і приймати всі повороти своєї долі.

читайте такожПравославні батьківські суботи 2021 - календар і що робитиУ саме свято, за прикметою, чекали, що жайворонки на своїх крилах принесуть весну. А щоб їх приманити, навіть пекли їхніх "побратимів" із тіста. У деяких регіонах, утім," жайворонків" замінювали "сороками" – але сенс у них вкладали той самий.

У першу чергу пригощати "жайворонками" прийнято дітвору.

Традиції поїдання "жайворонків" у різних регіонах різні:

  • хтось перед подачею на стіл виставляє блюдо з булками на вікно (щоб птахи побачили і злетілися);
  • десь прийнято надягати "жайворонка" на жердину і носити по вулиці - і так залучати птахів і весну;
  • в інших краях першу булочку згодовують пташкам.

Що можна їсти в свято 40 святих? Йде Великий піст 2021, тому 22 березня пропонується сухоїдіння: потрібно їсти неварену їжу рослинного походження (це може бути нездобний хліб, сирі фрукти і овочі, соління, вода, горіхи, сухофрукти тощо).

Як печуть жайворонків

Пісні жайворонки без дріжджів

Жайворонки - рецепт на кефірі

Вам знадобиться:

  • кефір — 1/2 склянки;
  • борошно — 2-3 склянки;
  • цукор — 1/2 склянки;
  • маргарин — 1,4 пачки (50 г);
  • сода, що погашена оцтом — 0,5 ч. л.;
  • яйце куряче — 1 шт.

Як готувати:

Розтерти до білого яйця з цукром. До них влити кефір і погашену оцтом соду. Потім вмішати в суміш розтоплений маргарин, борошно - і замісити тісто.

Дозволити тесту настоятися 10-15 хвилин. Потім сформовать жайворонків:

  • тісто розкачати (щоб не прилипало до столу і качалці – обсипати їх борошном);
  • нарізати смужками приблизно 15 см у довжину і 2 см у ширину;
  • кожну смугу зав'язати вузликом (вузлик - це як би головка пташки);
  • на головку приліпити 2 родзинки або гвоздички (це будуть "очі"), а кінці смужок неглибоко надрізати ножем (це "хвіст"),
  • змастити пташок яйцем.

Пташок випікати в духовій шафі при температурі 180-200 градусів близько 15-25 хвилин (залежить від розміру булочок).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти