StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Остання батьківська субота перед Великоднем: що не можна робити

9 квітня 2021, 21:34оновлено 9 квітня 2021, 22:33
У першу чергу цього дня прийнято молитися за упокій тих, хто відійшов у інший світ. Для цього ходять до церкви або ж моляться вдома.
Батьківська субота 10 квітня 2021 як поминати правильно
Батьківська субота 10 квітня 2021: як поминати правильно / 1zoom.ru

10 квітня - особливе свято у православних. Це остання батьківська субота Великого посту 2021 року. Поминальний день, коли прийнято шанувати пам'ять усіх померлих християн – не лише рідних і близьких.

У першу чергу цього дня прийнято молитися за упокій тих, хто відійшов у інший світ. Для цього ходять до церкви або ж моляться вдома.

У храмах залишають поминальні записки і продукти на панахиду. Вдома влаштовують поминальні обіди - але алкоголь ставити на такий стіл не можна.

Також у батьківські суботи прийнято відвідувати могили близьких: наводити там порядок і молитися.

читайте такожЛазарева субота 2021: прикмети, як вийти заміж і стати багатимЦього дня під забороною будь-які сварки - ані з померлими (подумки), ані з живими. Небіжчиків не прийнято критикувати. З'ясування відносин із живими також відкладають до інших часів.

Роботу по дому намагаються відкласти - на користь справ духовних. А веселощі (танці, спів, галасливі застілля) – і зовсім табу.

Детальніше про те, коли і як поминають в 2021 році - читайте в нашому матеріалі Православні батьківські суботи 2021 - календар і що робити.

читайте такожМагнітні бурі з 10 квітня 2021: як пережити важкі дні

Молитва про померлих батьків

Господи, почуй наші благання про батьків, що покинули цю землю і вирушили в Царство Твоє, де життя вічне. Лише ти здатний втішити душі наші скорботні. Прошу, відпусти всі гріхи того, хто пішов, і подаруй йому життя в радості і щастя на Небесах. Плачу я і молюся за душу раба Божого (ім'я) з вірою і надією на розраду. Не залиш мене одного в печалі скорботній, допоможи пережити втрату. Відпусти йому всі гріхи, дозволь душі упокоїтися і знайти життя вічне. Помолюся ж я за нього і прославлю ім'я твоє, Господь наш! Бо Ти батько наш, і лише Ти знаєш, коли проб'є останню годину наш на землі, щоб забрати після душі наші в Царство Небесне. Нехай знайдемо ми вічність поруч з Тобою. На віки віків. Амінь.

Молитва про померлих дітей

Отець наш, Господь, тобі молимося! На Небесах з Тобою поруч чадо моє (ім'я). Прошу, подаруй турботу йому і розраду. Не залиш його одного, забери всі печалі і муки його земні. Твоєю волею подарував Ти мені дитя і так само забрав його в Царство Своє! Так осяй його любов'ю і турботою своєю!

Очисти душу його від зневіри, бо тепер він навіки з Тобою. Ти Цар наш, Творець наш, лише з твоєї волі ми ходимо по землі грішній, і всі ми душі наші віддамо на Небеса. Але поки не прийшов час мій, подбай про чадо моє, як про всіх дітей своїх, бо лише Ти здатний подарувати нам розраду. В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти