StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Покров Пресвятої Богородиці: історія свята, що не можна робити в цей день, прикмети

13 жовтня 2021, 08:51
Чому не можна гадати на Покрову - розібрався Главред.
Покров Пресвятої Богородиці 2021
Покров Пресвятої Богородиці 2021 / yantar.ua

Православна і католицька церкви щорічно відзначають Покров Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Цього року свято випадає на четвер. У храмах України проходитимуть урочисті богослужіння.

Як привітати близьких зі світлим святом Покрови Пресвятої Богородиці, читайте в нашому матеріалі: Покров Пресвятої Богородиці: душевні привітання і картинки до свята.

Покров Пресвятої Богородиці: історія свята

Як розповів настоятель Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Владика Павло, свято Покрова був заснований в X столітті завдяки Аскольда й Діра сказати, які пішли війною на тодішній Константинополь. Андрій з Єпіфаній, слов'янські святі, будучи в соборі Софії на молитві, побачили Божу Матір опівночі. Богородиця йшла з заходу і прийшла до престолу Сина. Спочатку вона молилася довго, ставши навколішки, а після зняла хустку і покрила весь народ. З цього часу почалося торжество свята Покрови.

відео дня

Грецька церква досі не визнає свято Покрови, однак на думку Владики Павла, саме для греків це свято - особливе Боже благовоління. Господь послав на землю вогненний дощ, який зруйнував ворожі кораблі. Патріарх Сергій з народом обійшов по мурі місто, і побачили вони, що вороги відступили.

За словами митрополита, спочатку свято Покрова - це суто свято Константинополя, так як пов'язаний з захистом цього царственого граду. Але він важливий не тільки для Стамбула, а й для всіх християнських людей: "А для нас має значення велике, тому що Божа Матір завжди покривала і покриває нас своїм благодатним омофором".

читайте такожКоли Казанська Осіння 2021: дата, традиції і заборони дня, пора весіль, молитва

Покров Пресвятої Богородиці 2021: що не можна робити і що можна

Свято Покрови один з найбільш шанованих в народі. Вважалося, що в цей день землю огортає перший сніг. Звідси й народна тлумачення назви свята - сніг "покриває" природу. Церковне тлумачення пов'язане з "покривалом" самої Богородиці, що вона омофором покрила народ, даруючи свій захист. Згідно з однією з версій, назва свята походить від обряду покривання голови хусткою після весілля. У день 14 жовтня чекали сватів і грали весілля. Період сватання і весіль необхідно було завершити до настання Різдвяного посту. За повір'ями, це принесе молодятам щастя в сімейному житті.

Про те, чи можна одружитися на Покрову, розповів настоятель Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Владика Павло:

У цей день одружитися можна. Тільки не можна розлучатися, тому що "що Бог поєднував, того людина та не розлучає".

Як і на будь-яке інше релігійне свято, на Покров Пресвятої Богородиці не можна:

  • сваритися і лихословити;
  • займатися важкою фізичною працею і домашньою роботою;
  • шити, в'язати, гладити;
  • брати гроші в борг.

Як пояснили в коментарі Главреду в Києво-Печерській лаврі, Покрова Пресвятої Богородиці у 2021 році - не пісний день, тому можна їсти і м'ясо, і яйця.

читайте такожПравославний календар на жовтень 2021: які церковні свята чекають українців

Рано вранці дівчата щодуху поспішали до церкви, щоб поставити свічку і помолитися про швидке заміжжя. Цей день має особливу енергетику, і багато людей бажають дізнатися долю, вдаючись до допомоги ворожінь. Деякі вдаються до любовної магії, щоб звернути на себе увагу бажаної людини або побачити свого судженого. Церква різко засуджує подібне.

На Покрову багато забобонних людей починають гадати, хочуть знати передбачення долі. Цього нічого не можна робити, тому що все це від лукавого. І всяке ворожіння не приносить людині користі. Людина нічого не може знати, тому що приховано таємницею майбутнє.

Владика Павло зазначає, що люди, які займаються чаклунством, в якійсь мірі пов'язані з дияволом. Диявол завжди спілкується з людиною, частіше непомітно, і йому відомо все що ми говоримо, як і з ким ми спілкуємося. Тому він може відкрити людині щось, що здається правдивим. Але це все обман, підкреслив митрополит Вишгородський і Чорнобильський.

Прикмети на Покрову

  • Сильний вітер - до вітряної весни.
  • Якщо журавлі полетіли до Покрови - до близької зими.
  • Якщо вітер з півночі або сходу – зима буде холодною і сніжною, з півдня і заходу – тепла пора і рясні снігопади.
  • Якщо на Покрову не випав сніг – в листопаді не варто його чекати.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти