StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна працювати на Покрову: що говорять прикмети і церква

14 жовтня 2020, 12:07
Що можна і потрібно, а що не можна робити на Покрова – з'ясував Главреда.
Що не можна робити на Покрову і чому, пояснив священик
Що не можна робити на Покрову і чому, пояснив священик / Bdzhola.com

14 жовтня - велике церковне свято Покрова Пресвятої Богородиці. А ще сьогодні святкується світське свято День захисника України.

На честь обох свят в Україні 14 жовтня встановлено офіційний вихідний. І це перекликається з традиціями свята Покрова. Адже в списку того, що не можна робити на Покрову, на першому місці якраз стоїть заборона на роботу цього дня.

На свято Покрова прикмети велять стежити за погодою і грати весілля, а традиції – молитися в церкві, влаштовувати дружні застілля і палити фруктові гілки в домі.

відео дня

читайте такожЩо робити на Покрову, щоб вийти заміж і розбагатітиЯкщо коротко, що список того, що не можна робити сьогодні - на Покрову 2020, наступний:

  • займатися важкою фізичною працею;
  • робити брудну роботу (наприклад, прибиратися вдома);
  • робити марну роботу, яка не спрямована на допомогу ближньому (наприклад, займатися рукоділлям);
  • відмовляти в гостинності людям: якщо не пустити гостя в будинок – разом з ним можна закрити двері і перед удачею і грошима;
  • говорити лайливі слова і з'ясовувати стосунки;
  • за столом - зловживати алкогольними напоями та переїдати (особливо враховуючи, що середа – пісний день, і тільки на честь свята дозволяється послаблення у вигляді риби).

Тобто, як видно з народних повір'їв, працювати в Покров Пресвятої Богородиці вважається гріхом. Мовляв, займатися справами земними замість турботи про душу (молитви) і про ближніх (благодійність) – подібне може розгнівати Всевишнього.

Водночас ректор Відкритого православного Університету Святої Софії-Премудрості, православний священик, громадський діяч, філософ, богослов, блогер, протоієрей Георгій Коваленко розповів Главреду, що робота сама по собі не є гріхом - навіть у святковий день. Навпаки, гріхом у християнстві вважається неробство, тобто лінь.

Але в свята (в тому числі й у день суботній, тобто на вихідні) Біблія дійсно наказує людям відпочивати – тому що в інші дні люди працюють, а людському організму необхідний відпочинок. Таким чином, сам Бог благословляє такий відпочинок.

Всі священики, яких опитав Главред, сходяться на думці, що працювати по дому в церковні свята можна, якщо у людини назріла в цьому гостра потреба – але робити це треба після відвідування церкви і прочитання молитов дня. Особливо благословляє церкву роботу, яка спрямована на допомогу ближньому.

Привітання на Покрову Пресвятої Богородиці – листівки, побажання на Покрову своїми словами в прозі, християнські вірші і короткі смс – читайте в нашому матеріалі Покрова Пресвятої Богородиці – привітання і картинки зі святом.

Круті і сміливі привітання з Днем захисника України – проза своїми словами, прикольні вірші, короткі смс, красиві картинки – ви знайдете в матеріалі Главреда День захисника України – мужні листівки та патріотичні привітання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти