StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Яблучний Спас 2021: традиції і звичаї, що не можна робити в цей день, молитва

12 серпня 2021, 15:47
Навіщо наші предки в'язали колосся в пучок і що обіцяло виконання заповітних бажань, розповість Главред
Яблучний Спас 2021
Яблучний Спас 2021 / pro.berdiansk.biz

Медовий Спас 14 серпня відкриває низку улюблених в народі свят. Після Першого Спаса православні християни відзначають Яблучний Спас 19 серпня. Це народна назва свята Преображення Господнього. У цей день в храмах проходять урочисті богослужіння, а люди несуть на освячення дари природи.

Про те, як відзначати Успіння Богородиці, читайте в нашому матеріалі: Чи можна одружитися на Успіння Пресвятої Богородиці: пора весіль і народні традиції.

Яблучний Спас: традиції свята

Середина серпня - час збору врожаю фруктів і овочів. У ці дні природа особливо балує людей плодами яблук, груш і слив. У цей день на стіл подавалися частування з яблук: пироги, компоти і млинці. Тісто господині замішували на борошні і воді – в цей період триває Успенський піст.

відео дня

У день Яблучного Спаса потрібно було спробувати якомога більше фруктів. Вважалося, що з першим шматочком яблука потрібно загадувати бажання – воно обов'язково збудеться.

Що можна святити на Яблучний Спас:

  • яблука, груші, виноград;
  • морква, цибуля;
  • цілющі трави;
  • мед і медові соти.

читайте такожКоли Усікновення глави Іоанна Предтечі: дата, заборони і традиції свята

Яблучний Спас: звичаї

У цей день люди виходили в поле і пов'язували Дідову Бороду. Колоски пшениці з поля пов'язували у великий пучок, який перев'язували червоною ниткою. Це дійство супроводжувалося веселими піснями. Вважалося, що обряд принесе щедрий урожай в наступному році.

Також існувало повір'я, що якщо покружляти опівночі на 19 серпня навколо дерева яблуні можна зберегти красу і молодість.

Яблучний Спас що можна і не можна робити
Яблучний Спас що можна святити в церкві / znaj.ua

Цей день має особливу магічну силу. Незаміжні дівчата вдавалися до любовної магії і приворотів. За допомогою них можна було також відвадити настирливого шанувальника. Також читалися заклинання, що уберігають від пристріту і приносять в оселю достаток.

читайте такожКоли Різдво Пресвятої Богородиці 2021: дата, історія свята і молитва

Молитва на Преображення Господнє

У цей день прийнято просити у Господа настанови на шлях істинний, а також просити захисту і очищення від гріхів і зміцнення у вірі.

Господи Ісусе Христе, Боже наш, у Світі Живий неприступною, Сяйво сий Слави Отчія і Образ Іпостасі Його! Егда прииде виконання часів, Ти за милосердя невимовне до занепалого роду людському Собі применшив єси, зрак раба прийняв ти, упокорив єси Себе, послушлів бисть навіть до смерті. Обаче перш Хреста і вольния пристрасті Твоєї на горі Фаворстей преобразився єси в Божественної слави Своєї перед святими Твоїми учні та апостоли, мало приховавши плоті сприйняття, та коли Тебе побачать распінаема, і смерті предаваемо, уразумеют убо страждання Твоє вільне й Божество. Даруй же і нам усім, пречістия Плоті Твоєї Преображення святкують, чистим серцем і нескверний уми взить на Святу гору Твою, в селища святої слави Твоєї, ідеже глас чистий святкуючих, глас несказанного радування, та тамо купно з ними лицем до лиця побачимо Славу Твою в невечірньому дні Царства Твого, і з усіма святими, від віку Тобі догодили прославим Всесвяте ім'я Твоє з безначальним твоїм Отцем і Пресвятим і Благим і животворящим твоїм Духом нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти