StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна брати шлюб на Успіння Пресвятої Богородиці: пора весіль і народні традиції

6 серпня 2022, 09:53
Чому в день Успіння Пресвятої Богородиці не можна ходити босоніж і стригти волосся - розповість Главред
Успіння Пресвятої Богородиці 2021
Успіння Пресвятої Богородиці 2021 / ivona.bigmir.net

Свято Успіння Пресвятої Богородиці - один з найбільш шанованих у християн. Православна церква відзначає його 28 серпня по закінченню двотижневого Успенського посту (14 серпня). Цей день також називають "богородичним Великоднем", тому що на свято з храму виноситься плащаниця Божої Матері, а на третій день – чин поховання Богородиці. Раніше ми писали навіщо православны святкують Успіння і в чому допомагає свято.

Історія свята

На старості років Божа Матір жила в Єрусалимі і в один із днів її сходження на Голгофу – місце розп'яття Христа – їй з'явився архангел Гавриїл, вручив їй гілку райського дерева і передрік швидке возз'єднання з сином в Царстві Небесному. Детальніше про день Гавриїла читайте в нашому матеріалі: Собор Архангела Гавриїла: дата, заборони і традиції.

Пізніше апостоли несли тіло Богородиці в Гефсиманський сад для поховання. Під час поховання їм з'явився Господь, який забрав душу Марії на небеса.

відео дня

Через три дні апостол Фома, якого не було на похованні, забажав попрощатися в Богоматір'ю. Однак, коли відсунули камінь гробниці - виявилося, що тіла Марії немає. Господь воскресив Богородицю і підніс її в Рай.

Вважається, що Пресвята Богородиця не померла в звичному розумінні слова, швидше впала в летаргічний сон або "успіла".

Чи можна брати шлюб на Успіння: що кажуть Церква та народні традиції

Згідно з церковними правилами вінчатися саме 28 серпня не належить. Однак після свята Успіння Богородиці починалася пора весіль, яка тривала весь вересень. Вересень - сприятливий місяць для шлюбу, він обіцяє молодятам щасливе життя в достатку.

Парубки намагалися посвататися до Успіння, щоб не упустити останню можливість заміжжя в цьому році. Дівчата придивлялися до обранців, щоб не чекати до весни.

Успіння Пресвятої Богородиці: традиції і заборони дня

У народі цей день називали Дожинки, перша Пречиста, Оспожин день або М'ясоїд. Наші предки цього дня поспішали закінчити всі польові роботи - "дожати".

Коли Успіння Пресвятої Богородиці
Коли Успіння Пресвятої Богородиці / УНІАН

Дожинки проводили тільки жінки, причому не можна було стояти на землі босоніж. Останній сніп прикрашали стрічками і навіть наряджали в сарафан і водили навколо нього хороводи.

читайте такожПравославний календар на серпень 2022: Преображення Господнє, Успенський піст, Успіння Пресвятої Богородиці - важливі дати

Також молодим дівчатам не можна було в цей день стригти і викидати волосся - це могло привести до неприємностей в особистому житті і проблем зі здоров'ям.

Заборони в цей день

  • Не можна ходити босоніж - можна зібрати всі хвороби.
  • Розводити вогонь-щоб не накликати біду.
  • Займатися домашньою роботою.
  • Користуватися гострими і ріжучими предметами.
  • Лаятися і сваритися.
  • Носити старе взуття.
  • Влаштовувати гучні гуляння.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти