StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День зимового сонцестояння: що робити, прикмети і магія дня

20 грудня 2020, 14:45оновлено 9 березня 2021, 23:09
Коли найдовша ніч 2020 року, що робити в день зимового сонцестояння і навіщо - з'ясував Главред.
День зимового сонцестояння 2020 - що робити - практики і ритуали
День зимового сонцестояння 2020 - що робити: практики і ритуали / 1zoom.ru

День зимового сонцестояння в 2020 році трохи зрушився через високосний рік: зазвичай зимове сонцестояння (або день зимового сонцевороту) випадає на 22 грудня - а в цьому році проходить 21 грудня.

Момент зимового сонцестояння відбудеться о 12:02 за київським часом. Це час, коли Сонце зависне у найнижчій точці щодо горизонту Землі. В цей час Північний полюс нашої планети знаходиться в найдальшій своїй точці від Сонця.

Саме тому це день зимового сонцестояння - а говорити "день зимового рівнодення" або "зимове рівнодення 2020" неправильно. Рівноденням називають дні, коли світловий день дорівнює за тривалістю з ніччю. Тобто це весняне та осіннє рівнодення.

читайте такожДень святої Анни в грудні: прикмети, як вдало і правильно вийти заміжЦе та сама доба, коли настає найдовша ніч 2020 року. І той самий довгоочікуваний момент, коли день починає додаватися в 2020 році. Тобто вже 22 грудня день буде трохи довшим: Сонце зійде о 07:56 (на хвилину раніше, ніж 21-го числа), а зайде – о 15:56 за Києвом (на хвилину пізніше). Тобто світловий день стане довшим на цілих дві хвилини.

І якщо вже ми заговорили про дати, то трохи спойлерів.

читайте такожВесняне рівнодення: коли настане в 2021 році і як його провести

День рівнодення 2021 і сонцестояння в 2021 році

  • Весняне рівнодення: день весняного рівнодення в 2021 році трапиться 20 березня.
  • Літнє сонцестояння: день літнього сонцестояння 2021 пройде 21 червня і за тривалістю складе 17 годин і 33 хвилини.
  • Осіннє рівнодення: день осіннього рівнодення в 2021 році настане 22 вересня (момент рівнодення – о 22:21 за київським часом).
  • Зимове сонцестояння: день зимового сонцестояння 2021 випав на 21 грудня (точний час – 17:59 за Києвом).

День зимового сонцестояння - ритуали і традиції

У цей день прийнято проводити ритуали очищення. Зокрема, вважається, що прийняти ванну при свічках (тобто без "мертвого" електричного світла, а при "живому" вогні) – допоможе захиститися від усіх хвороб на рік вперед.

Також практики в день зимового сонцестояння пропонують саме цього дня купити насіння - і посадити вдома "Насіння наміру". Сама рослина може бути будь-якою, а ось замовляння над нею читається особливе:

"Насіння та по насінню, мені та по правді, маю намір (купити квартиру в наступному році/вдало вийти заміж тощо), та так щоб намір мій збувся, проріс, корінням міцно в землю впився. Так само буде так само сі, і тако бути. Амінь".

Також можна записати на білому листку паперу своє найзаповітніше бажання – а потім спалити в полум'ї свічки. Попіл потрібно зберігати, поки бажання не збудеться, а потім його розвивають за вітром.

Раніше в коментарі Главреду астролог Юлія Погорельченко розповіла, що робити в зимове сонцестояння 2020 і напередодні. Експерт попередила, що напередодні зимового сонцестояння певні справи потрібно відкласти і назвала ідеальні заняття.

А, за народними прикметами, в день зимового сонцестояння робити потрібно наступне:

  • прикрашати ялинку й оселю на новорічні свята 2021 (детальніше читайте в нашому матеріалі Як прикрасити ялинку 2021: фото модних трендів і що не можна вішати в рік Бика);
  • накривати пишний стіл;
  • загадувати бажання та влаштовувати ворожіння (можна гадати на каві, на картах, класти на ніч записки під подушку і дивитися, яку витягнеш першою, ставити у вазу зірвану гілку – і дивитися потім зацвіте чи тощо);
  • проводити день лише з улюбленими приємними людьми;
  • цілуватися з тими, кого любиш;
  • сходити до церкви.

День зимового сонцестояння - молитви

21 грудня всім православним потрібно читати тропар всім святим:

Апостоли, мученики і пророки, святителі, преподобні і праведні, які подвиг доблесно здійснили та віру зберегли, відвагу перед Спасителем маючи, його за нас, як благого, благайте, молимося, на порятунок душам нашим!

І кондак всім святим:

Як перші плоди природи Насадителю всього творіння Всесвіт приносить, тобі, Господи, богоносних мучеників. Їхніми благаннями і клопотанням Богородиці, Церкву Твою - Твій народ в світі глибокому збережи, Багатомилостивий.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти