StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День Перемоги 2022 в Україні: чи скасують це свято

7 травня 2022, 14:27
9 травня в Україні 2022 - як будемо відзначати цю дату по-новому.
день Перемоги, 9 травня
9 травня в Україні 2022 / depositphotos.com/

День Перемоги 9 травня - традиційне свято, яке нагадує людству про боротьбу над нацизмом у Другій світовій війні. Для багатьох українців до недавнього часу, він був одним з найважливіших свят календаря. Однак вторгнення Росії в Україну - найбільша війна в Європі в 21 столітті, впише в новітню історію держави нові дати.

У день 8 травня о 23:01 – акт капітуляції нацистської Німеччини набув чинності за європейським часом. Ця дата вважається Днем Перемоги в Європі.

В СРСР цей акт про капітуляцію назвали попереднім і визнавали акт підписаний днем пізніше, 9 травня за участю маршала Жукова, представників Великобританії, США, Франції і генерала-фельдмаршала німецької армії Кейтеля разом з представниками люфтваффе і крігсмаріне.

відео дня

У країнах пострадянського простору день 9 травня відзначали день Перемоги над фашизмом у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Однак після 2015 року Україна в солідарності з іншими європейськими країнами вшановує 8 травня – День закінчення Другої світової війни 1939-1945 років. Також він називається День пам'яті і примирення.

18 квітня 2022 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який пропонує на офіційному рівні встановлення 8 травня державним святом - Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

9 травня пропонується встановити День Європи, який буде звичайним робочим днем.

"Вшанування в Україні Дня Перемоги 9 травня нелогічно і неприйнятно, особливо після початку повномасштабного російського вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року. Україна повинна вшановувати пам'ять полеглих і відзначати День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні разом з усією Європою і всім цивілізованим світом 8 травня. Російська Федерація перетворила 9 травня на інструмент пропаганди і досягнення політичних цілей, розпалювання воєн, виправдання власних злочинів проти людяності, - зазначають автори законопроекту.

Чи буде парад перемоги в 2022 році в Москві, питання відкрите. Для президента Росії ця дата є сакральною, навколо якої він об'єднує народ. І, незважаючи на слабкі успіхи своєї "спеціальної операції" - повномасштабної війни в Україні – він спробує продемонструвати видимість перемог. Захоплення Маріуполя і друга атака на Київ - головні завдання Путіна до 9 травня.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти