StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Прощена неділя 2020: дата, як просити пробачення і як відповісти

27 лютого 2020, 11:05оновлено 27 лютого 2020, 12:36
Коли треба просити прощення в 2020 році, і коли просять пробачення – як відповісти, з'ясував Главред напередодні свята Прощена неділя 2020.
Прощена неділя 2020 – коли і як правильно просити вибачення і відповідати
Прощена неділя 2020 – коли і як правильно просити вибачення і відповідати / mirpozitiva.ru

Уже цього тижня у православних велике свято Прощена неділя 2020 – як правильно просити вибачення і як відповісти в цей день, з'ясував Главред.

Прощена неділя в 2020 році випала на 1 березня. У перший день весни всі православні будуть очищати душу, просячи прощення за всі завдані образи – і в свою чергу даруючи прощення іншим.

Навіщо і як просити пробачення у Прощену неділю

Великий піст 2020 покликаний очистити в першу чергу душу. Відмова від яєць, м'ясних і молочних продуктів не зарахується Небом – якщо не буде доповнюватися духовним очищенням. Тому саме вимога "не гріши" – головне правило будь-якого посту.

І починається очищення саме в Прощену неділю – коли треба просити прощення.

У Прощену неділю як правильно просити пробачення і що відповідати?

Тут мова йде не просто про речове формулювання: скажи ось ці слова – відповідай так – зароби собі плюс до карми. Боротьба з гріхом у християнстві завжди починається з наміру. Він повинен бути щирим і зверненим до Бога.

читайте такожМасляна 2020 – що приготувати і що робити в Масляний тижденьТобто в першу чергу в Прощену неділю просять прощення у Господа за всі гріхи і погані помисли. Просять у Бога ще й сил на покаяння і очищення. Сил не просто попросити вибачення у скривджених і кривдників – але й пробачити у відповідь.

Свого роду показником готовності просити прощення стає переконана готовність ніколи не повторювати свої гріховні дії знову. Не просто, наприклад, "Прости, що накричав на тебе" – "А я ніколи не підвищу на тебе голос знову".

Традиційне формулювання, як просити вибачення у Прощену неділю, звучить так: "Прости мене" просить від усього серця той, хто займає більш високе положення (начальник – у підлеглого, старший – у молодшого, здоровий – у хворого, багатий – у бідного тощо), а у відповідь отримує: "Бог простить – і я прощаю. І ти мене прости!"

Просять вибачення у цей день навіть перед покійними родичами і знайомими.

Також це свято – найкращий час пробачити борги матеріальні, якщо такі є та людина готова на це піти.

читайте такожПривітання з Масляною 2020 – проза, вірші та листівки з Масляною

Прощена неділя – традиції

Богослужіння на Прощену неділю присвячене темі прощення і спокути. Сам священик просить вибачення у своєї пастви під час богослужіння, а на недільній проповіді звучить уривок з Євангелія від Матвія: "Бо якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не будете прощати людям провин їх, то і Отець ваш не пробачить вам провин ваших".

Після служби віряни просять вибачення у рідних і близьких. Прощення просять в першу чергу у родні, а вже потім обдзвонюють знайомих і приятелів. В сучасних умовах на Прощену неділю просити прощення можна навіть за допомогою смс або в віршах:

Пробачте, рідні мої, друзі і знайомі,

Я перепрошую, бо дуже вас люблю,

Бажаю завжди залишатися собою,

І гідно долю будувать свою.

Це останній день Масляного тижня, коли ще печуть млинці.

Причому, за повір'ям, не повинно залишитися жодного млинця з тих, що готували на Прощену неділю – якщо з'їсти усі, то, мовляв, сім'я буде міцною, дружною і благополучною.

Млинці в цей день відносять і на кладовище, щоб попросити вибачення у померлих родичів і пом'янути їх.

Також народні прикмети на Прощену неділю велять в цей день прощатися із зимою. Цього року це буде буквально, адже саме з Прощеної неділі починається календарна весна 2020.

Уже ввечері всю скоромну їжу слід спалити або віддати домашнім тваринам. А посуд, напередодні посту – ретельно перемити, щоб пісні страви у Великий піст 2020 готувати вже у чистому.

Також разом із душею очищають цього дня і тіло: в старовину парилися в лазні, а нині можна й просто прийняти ванну.

Прощена неділя 2020 – що не можна робити

У це свято:

  • не відмовляють у прощення – це великий гріх, якщо не пробачити кривдника, який просить вібачення, то скоєний їм гріх людина забирає на себе;
  • не відмовляють у допомозі і милостині жодному нужденному;
  • лицемірити – обидва пункти, що вище, виконувати потрібно щиро, від душі;
  • не можна сваритися, скандалити і лайливо виражатися;
  • займатися брудною важкою роботою – свято присвячене духовному розвитку, а не фізичним справам.

А що можна їсти у Великий піст 2020 і яке меню готувати – добре пояснює Главред у нашому матеріалі Великий піст 2020 – календар харчування, меню, рецепти прості і ситні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти